De tweede zijn

19 februari 2019
De Nederlandse journaliste Lynn Berger schreef het boek “De Tweede”. Over de plaats van het tweede kind in het gezin. Maar ook over “de tweede keer” moeder worden. Het boek inspireert ons tot een uitzending over “de tweede” en “de tweede keer”:

Ging jij anders om met je tweede kind dan met je eerste? Was je relaxter als ouder, mocht de tweede meteen meer dan de eerste, moest de eerste het pad effenen? Een vox pop van Herwig Verhovert en Elien D’Hooge.

Dat aan de plek in het gezin bepaalde karaktereigenschappen toegedicht worden, is volgens de meest recente studies klinkklare onzin. Maar is wel een hardnekkig geloof. Waar komt het vandaan? Dat er bepaalde typische dynamieken zijn tussen de eerste en de tweede in het gezin, dat klopt dan weer wel. Er zijn wel degelijk verschillen in de rol die ze opnemen. Is “de tweede keer” moeder worden, nog net zo’n verpletterende ervaring als die eerste keer? Want voor veel ervaringen in het leven geldt: de “eerste keer” herinneren we ons haarscherp. De tweede keer veel minder? Allemaal vragen voor journalist en auteur Lynn Berger.

De Franse wielrenner Poulidor was “de eeuwige tweede”. Ward Bogaert verdenkt hem er van dat niet eens zo erg te vinden!

Wie was de eerste man op de maan? Neil Armstrong? En de tweede? Daar moeten al meer mensen het antwoord op schuldig blijven. Buzz Aldrin ging dan wel met wat minder aandacht lopen maar inspireerde wel tal van schrijvers en theatermakers. Zo ook actrice Charlotte Vandermeersch. Reporter Max Vryens vroeg haar waarom ‘de tweede’ soms interessanter is.

Van veel frontmannen als Jimmy Page en frontvrouwen als Sheryl Crow zijn we vergeten dat ze ooit en vaak vrij lang “de tweede viool” speelden in een band. Vincent Byloo over “tweedes” die uit de schaduw traden.

Lees ook:

 

Radio 1 Select