De vakantie begint, de problemen blijven

27 juni 2017
Het schooljaar loopt op zijn einde. Nog enkele dagen en dan kunnen leerlingen en leerkrachten genieten van hun welverdiende rust. Ook voor Juf Veerle begint de vakantie. Zij trekt voor de laatste keer de schoolpoort achter zich dicht.
Pedagoog Pedro De Bruyckere (©Walter Kallenbach)

Pedagoog Pedro De Bruyckere (©Walter Kallenbach)

Het is de laatste schoolweek. Leerlingen en leerkrachten kijken uit naar de vakantie. Ouders hebben hopelijk al oplossingen voor de opvang gevonden en dan is er nog juf Veerle*. Juf Veerle beleeft haar laatste werkdagen voor ze op pensioen gaat.

Elk kind op school kent juf Veerle. Ze stond de voorbije jaren vaak aan de schoolpoort om iedereen 's ochtends te verwelkomen. Ze maakte een praatje met alle kinderen die ze ook nog allemaal bij naam bleek te kennen. Als zorgjuf was ze de toeverlaat voor iedereen: ouders, leerkrachten en vooral de leerlingen.

Er is uitzonderlijk veel onduidelijkheid in en over het Vlaamse onderwijs

Juf Veerle stopt nu, maar het onderwijs dat ze verlaat, kent veel zorgen. Er is namelijk uitzonderlijk veel onduidelijkheid in en over het Vlaamse onderwijs. Het M-decreet en de gon-ondersteuning zijn nu de voorbije weken wel officieel geregeld. Maar de korte termijn waarop de veranderingen moeten worden ingevoerd, zorgde zeker niet voor rust of duidelijkheid. 

Verder zijn er de eindtermen. Deze hadden er al maanden moeten zijn, tenminste als we die minimumdoelen terdege willen invoeren op 1 september 2018. Door het onhaalbaar lang uitblijven van deze nieuwe eindtermen, staat nu wellicht ook het invoeren van de vernieuwing van het secundair onderwijs onder druk.

En dan is er de onzekerheid over de opvolging van alle collega’s die net als juf Veerle met pensioen gaan. We weten dat het lerarentekort er is. Het verschilt wel qua regio en qua invulling: meer tekorten in de stad, meer tekorten aan leraren Frans of wiskunde. Deze tekorten zijn er en zullen enkel erger worden. Tegelijk zijn alle plannen om de loopbaan aantrekkelijker te maken uitgesteld. Officieel omdat men meer onderzoek wil, in de praktijk tot na de volgende verkiezingen.

Ik wil alle directies, leerkrachten en ondersteunend personeel verdiende rust toewensen de komende weken. Ik schrijf weken, omdat we misschien geen leerlingen zullen zien maar vaak wel degelijk bezig zullen zijn voor school. Ik wil ouders en leerlingen ook een deugddoende vakantie toewensen. Bij de beleidsmakers hoop ik vooral op helderheid van geest en besef van urgentie. En voor juf Veerle, vooral heel veel dank van de honderden leerlingen en ouders van wie ze het leven veranderde.

 

* Ik veranderde de naam van de juf enerzijds omwille van privacy en anderzijds omdat ik weet dat er veel juffen én meesters zijn zoals juf Veerle in het Vlaamse onderwijs.