De Valentijn voor minnaars en minnaressen

13 februari 2020
Morgen is het 14 februari, Valentijn, de dag van de geliefden Maar blijkbaar is 13 februari dan de dag van de minnaar. De dag waarop mensen met een vaste relatie toch nog een gaatje zoeken in hun agenda om hun amant toch ook aandacht, liefde en wie weet wat nog meer te schenken. Dat lukt uiteraard minder op Valentijntjesdag zelf, want dan is er de onwetende derde die verwend moet worden. Vandaag een uitzending over minnaars en minnnaressen.

We dwepen met de ultieme enige echte liefde, maar de geschiedenis leert ons dat we er niet goed in zijn, om die als enige te houden. Waarom zoeken we de buitenechtelijke liefde op? En hoe is het om een buitenechtelijke liefde, een minnaar of minnares te zijn? Hoe beland je in zo'n situatie? Inge vertelt.

Ons ideaalbeeld is die ene grote liefde vinden om de rest van ons leven mee door te brengen. Maar we zien allemaal om ons heen hoe het geregeld toch niet bij die ene grote liefde blijft. Waarom niet? Is monogamie voor velen te veel gevraagd? Waarom gaan mensen vreemd? Relatie-experte Rika Ponnet.

Minnaar of en minnares: een weinig benijdenswaardige positie. Je komt nooit op de eerste plaats. Je bent stand-by. Mag niet als eerste bellen, maar je moet gebeld worden. Je wacht op dat berichtje dat zegt dat het nu even kan, gauw gauw. Op de parking van dit. In dat cafeetje ver uit de buurt. Of in dat hotelletje dat kamers per uur verhuurt. Veel meer tijd is er toch niet. Want die bestaan natuurlijk. Dat soort hotels. Die ten dienste staan van de verboden liefde. Ward Bogaert ging eens langs, samen met zijn teerbeminde microfoon, in rendez-voushotel Sessibon in Diest.

De gevolgen van buitenechtelijke liefde moet je pakweg Koning Albert II niet komen uitleggen. Zijn romance met Sybille De Selys-Longchamp resulteerde in een zwangerschap, in de geboorte van wat men dan zo schandelijk een bastaardkind noemt, Delphine Boël, die uiteindelijk haar afstemming bevestigd wilde weten en de koning dwong dna af te staan. Wat niet lang geleden hem er toe dwong Delphine te erkennen als zijn dochter. Maar klaarblijkelijk heeft Albert het van geen vreemden. Het overspel zit de Coburgs in het bloed. Weet ook auteur en koningskenner Jan Van den Berghe.

Er is over weinig zo veel muziek geschreven als over de liefde, en binnen die categorie liefdesliedjes, is er over weinig zo veel geschreven als over minnaars en minnaressen. Wanneer het over schuinsmarcheerderij gaat, kan je vanuit elk standpunt wel een lied vinden dat jouw kant van het verhaal vertelt.

Overspelige lieden leven met het zwaard van Damocles boven het hoofd. Zijnde: de dag dat alles uitkomt. Dat de bom barst. En niet zelden gebeurt dat op knullige wijze. Een overzicht door Max Vrijens

Lees ook:

Lijst van artikels