De vaste klankman van The Beatles blikt terug op The Fab Four

4 oktober 2020
Geoff Emerick PXL Hasselt
Geoff Emerick was de vaste technicus bij alle opnames van The Beatles vanaf het album Revolver. Producer George Martin en Emerick maakten alles mee van op de eerste rij.

Geoff Emerick (1945-1918) was vanaf het album Revolver (1966) de vaste sound engineer bij de opnames van The Beatles. Als piepjonge kerel (hij moest nog zestien worden) begon hij met zijn werk als klanktechnicus in de EMI studio's op Abbey Road. Ook de Beatles zelf waren bijzonder op hem gesteld omwille van zijn jonge leeftijd en zijn creativiteit. Tegen het album Revolver was hij zowat de rechterhand geworden van producer George Martin

Ik was de jongste medewerker bij EMI en dat vonden John en Paul best OK.
Geoff Emerick
Geoff Emerick & Paul McCartney
Klanktechnicus Emerick en Paul McCartney in de studio

Emerick maakte het hele proces mee van The Beatles in de tweede helft van de sixties. Het was hun hypercreatieve fase met lange dagen en nachten in de studio, het pionieren met klanken en technieken voor Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band en The White Album, het moeizame creatieproces van Let It Be, de spanningen rond Yoko Ono .. 

Er bestaan vele verhalen en vele meningen over deze periode. Eén ding staat voor Emerick als een paal boven water : de Beatles waren uniek en enig in hun soort, en al wat later kwam (na de breuk) kon het zelfde niveau niet meer halen. Sommige albums of songs kwamen aardig in de buurt van het vroegere werk, maar geen enkele van de solo albums of songs kon tippen aan de magie van The Beatles als band. En dat had alles te maken met de chemie tussen hun verschillende persoonlijkheden

De agressieve kant van John Lennon in combinatie met de romantische kant van McCartney, dat was de essentie van The Beatles.
Geoff Emerick

HERBELUISTER Geoff Emerick over zijn periode met The Beatles