De verdwenen Argentijnse baby's

28 maart 2012
De verdwenen Argentijnse baby's

De Moeders van Plaza de Mayo werden vooral in de jaren zeventig bekend. Gebukt onder de Argentijnse militaire junta hielden ze stille protestwandelingen op het gelijkgenaamde plein. Hun doel : hun zonen en dochters terugvinden die tijdens de vuile oorlog spoorloos verdwenen of ontvoerd werden.

Die moeders zijn ondertussen ook grootmoeders. Want de dochters van weleer waren jong en vaak zwanger of net moeder. Hun kindjes werden afgenomen en door mensen uit het leger geadopteerd. Via deze mensen konden de kinderen "van het communistische gedachtegoed gered worden".

De moeders en grootmoeders van Plaza de Mayo hielden hun stille protesten meer dan dertig jaar vol. Elke week ontmoetten ze elkaar op hetzelfde tijdstip op dezelfde plaats om samen stil rond het plein te wandelen. In 2006 vond de laatste manifestatie plaats, omdat er vanaf president Nestor Kirchner echt werk gemaakt van het onderzoek naar deze tragedies.

Zo zijn er ondertussen al 103 van de (vermoedelijk) 500 verdwenen kinderen teruggevonden. Via bloedonderzoek zijn zij aan hun verdwenen of vermoorde ouders of hun grootouders gelinkt. Daarnaast is er ook een nieuwe rechtszaak, waarin de voormalige juntaleiders terecht moeten staan voor de verdwijning van 30 van de 500 kinderen.

Die rechtszaak zit deze week in de beslissende fase. Dan wordt duidelijk of de militaire leiders nog de rest van hun leven in de gevangenis moeten doorbrengen.

luister naar Tom Dieusaert