De verdwenen piano’s van Siberië

26 juni 2021
Halfweg de 19de eeuw ontstond er in Rusland een ware pianogekte. De grote schuldige was Franz Liszt. Iedereen die de Hongaar hoorde spelen werd gek.

Vrouwen trokken aan zijn lange lokken om een buitgemaakte pluk haar in een medaillon dicht bij hun hart te bewaren. Fans vochten om zijn zijden zakdoeken, zijn koffiedrab en sigarettenpeuken. Meisjes maakten armbanden van de pianosnaren die hij brak en amuletten van de kersenpitten die hij uitspuwde. Iedereen die het zich kon permitteren wilde een vleugelpiano. Tot in de verste uithoeken van Siberië toe.

We zijn nu 200 jaar verder. Liszt is er niet meer. Zijn muziek nog wel. En die Russische piano’s, zouden die het overleefd hebben? Zouden ze er nog zijn? Wat doet een Siberische winter, nee, wat doen tweehonderd Siberische winters met zo’n delicaat instrument? En wat vertellen die vergeten vleugels ons over de geschiedenis van Rusland?

Sophie Roberts vroeg het zich af, ze vertrok op expeditie en kwam terug met een fenomenaal boek: ‘De verdwenen piano’s van Siberië’. Wouter Cajot heeft het gelezen en zit zaterdag aan onze keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :