De Verenigde Staten van België

21 december 2018
Veertig jaar vóór 1830...

We gaan het zaterdag over de Belgische Revolutie hebben. De Eerste Belgische Revolutie, want er waren er twee. Die van 1830 was de tweede. Dat wil zeggen dat er dus al een Belgische revolutie was toen België nog niet bestond. In 1789. hetzelfde jaar als de Franse Revolutie.

Wat begon als protest tegen de hervormingen van de Oostenrijkse Keizer Jozef II draaide uit op een onafhankelijkheidsverklaring van de Etats belgiques unis. The United States of Belgium. Zo heet een nieuw boek van de Amerikaanse historica Jane Judge over de ‘First Belgian Revolution’. Zopas uitgegeven door de KU Leuven. Daar is het allemaal begonnen, met een uit de hand gelopen studentenprotest. Een soort van Leuven Vlaams avant la lettre.

Het gekke is: hier bij ons kennen we die eerste Belgische revolutie wel, maar wij noemen dat de Brabantse Omwenteling. En volgens de Nederlanders resulteerde dat niet in de Verenigde Staten van België, maar de Verenigde ‘Nederlandse’ Staten. Om maar te zeggen: het is ingewikkeld.

En dus zijn we blij dat we zaterdag historica Geert Van den Bossche te gast hebben. Die schreef ooit in Cambridge een doctoraat over de Brabantse Omwenteling.

Radio 1 Select