De Vergeten Verpleegster

12 december 2011

Moest er een eindejaarslijstje voor best gekozen boekentitels bestaan, dan hadden we "De Vergeten Verpleegster" met stip genomineerd. Het boek van Martin King vertelt over het leven van de Belgisch - Congolese verpleegster (op rust, want ze is nu 90 jaar) Augusta Chiwy (foto). Augusta was in 1944 verpleegster in het militaire hospitaal van Bastogne. Toen het kamp in 1944 gebombardeerd werd overleefde ze de aanval. Ze redde ook de levens van tientallen gewonde soldaten. Zelf raakte ze haar vriend en collega's kwijt. Toch kent in België niemand Augusta Chiwy.

 

Dat we deze heldhaftige verpleegster vergeten zijn, is nochthans onterecht. Haar moedig optreden tijdens de cruciale dagen in de slag om de Ardennen hebben haar zelfs een bijrolletje Band Of Brothers opgeleverd. In de serie werd ze 'The black nurse from Congo' genoemd. Het laat zien hoezeer Amerikaanse soldaten gehecht waren geraakt aan de Belgisch-Congolese verpleegster.

 

Ook de Britse Historicus Martin King raakte gefascineerd door deze dame. Hij zocht haar op en interviewde haar uitgebreid. Uiteindelijk resulteerde het in het boek "De Vergeten Verpleegster". Dankzij het veelvuldig lobbywerk van King kreeg Augusta Chiwy eerder dit jaar - 67 jaar na datum - alsnog een onderscheiding van de Belgische militaire autoriteiten. Vandaag volgde een tweede medaille : ook het Amerikaanse leger erkende haar moed tijdens de slag om de ardennen.

 

Toch eens tijd om het verhaal achter de Vergeten Verpleegster te laten vertellen.

 

 

Lees en beluister ook :