"De verwerping van het verdelingsplan van 1947 was een historische vergissing"

31 oktober 2011

Ondanks protest uit verwachte hoek heeft de Unesco, de socio-culturele organisatie van de VN, vandaag Palestina als volwaardig lid erkend. Daarmee is Palestina natuurlijk nog geen lid van de VN, laat staan dat de veiligheidsraad Palestina zou erkennen als onafhankelijk land.

In de New York Times lazen we dat Mahmoud Abbas (foto) vrijdag op de Israelische televisie gezegd heeft dat de verwerping van VN-resolutie 181 (aka het verdelingsplan) in 1947 een historische vergissing was. "But do they punish us for this mistake for 64 years?" voegde hij er nog aan toe.

Ter herinnering: van de 56 landen stemden er toen 33 landen vóór (waaronder de VS en de Sovjet-Unie), 13 landen waren tegen (Egypte, Syrië, Libanon, Irak, Saoedi-Arabië, Jemen + de niet-arabische landen Afghanistan, Pakistan, Iran, Turkije, Griekenland, India en Cuba) en tien onthielden zich.

Tiens. Zou de gedachte dat toen een historische vergissing is begaan een beetje algemeen zijn onder Palestijnen? En waarom accepteerden de Joden dat plan toen wel, en de Arabieren niet?

Lees en beluister ook