"De Vlaamse stripcultuur is erg op beeld gericht en weinig op verhaal. Bij Franstaligen is het net andersom."

2 oktober 2016
MIkel - Judith Van Istendael
Voor de een is tekenen een topsport, die je dagelijks doet, voor de ander een job van maandag tot vrijdag van negen tot vijf. Illustrator Judith Van Istendael en cartoonist Zaza hebben nieuw werk. Bar du matin confronteert ze met elkaar.

De nieuwe beeldroman MIKEL van Judith Van Istendael en Mark Bellido is een verhaal met auto's en pistolen. Mark is een Andalusiër die schrijver wou worden. Daarom ging hij op zoek naar iets ongeloofelijks spannend om over te schrijven. Hij is bodyguard in Spaans Baskenland om mensen te beschermen tegen aanslagen van de ETA.

Ik ontmoette Mark onderweg naar Santiago de Compostella. Ik moest alleen stappen en er gebeurde niks.

Toen Mark stopte met de job van bodyguard moest hij daar onmiddellijk weg. Als je stopt moet je je wapen afgeven en word je geviseerd door de ETA omdat je heel veel informatie over hen hebt. Mark besloot de camino te wandelen en kwam daar Judith tegen. Hij vertelde zijn verhaal en ging mee naar Brussel, waar hij nu nog woont.

Zazagravure

Cartoonist Klaas Storme alias Zaza pakt uit met zijn tweede verzameling Zaza-gravures. Heerlijk ontnuchterende cartoons die hij maakt voor weekblad Knack. Zaza noemt zijn gravures "Antropologische studies van de mens en andere oude dingen".

Ik had thuis een boek met gravures staan en die prenten prikkelden mijn verbeelding. Fantasie zou een vak op school moeten zijn.

Zaza gebruikt echte gravures en verzint daar dan een gepaste zin bij. En dat is moeilijker dan het lijkt.

Herbeluister een gezond-absurd gesprek over de pijn van het tekenen, de kracht van de fantasie en de rauwheid van terreur in een pennetrek.