Is de Vlaamse woningmarkt te traditioneel?

18 januari 2017
Vanavond start op één een nieuw programma over wonen. In Wonen.tv gaat Marcel Vanthilt op zoek naar antwoorden op vragen zoals :’Hoe gelukkig is de Vlaming met zijn woning?’ ‘Welke factoren zijn hierin bepalend?’ ‘Hebben ze al eens werken in het zwart gedaan?’ ‘Wordt de Vlaming geweigerd op de huurmarkt?’

Het programma focust onder meer op de mate waarin de Vlaamse woningmarkt al dan niet is aangepast aan nieuwe samenlevingsvormen.

Een op de drie Vlaamse huishoudens bestaat vandaag uit één persoon. Het spreekt voor zich dat 'alleenwoners' andere noden hebben een koppel, al dan niet met kinderen.

Daarnaast zijn er heel veel nieuw samengestelde gezinnen waarvan de samenstelling wisselt van week tot week. Meer dan 10% van de Vlaamse kinderen woont in een nieuw-samengesteld gezin.

Het is duidelijk dat het aandeel niet-traditionele gezinnen steeds groter wordt, maar volgen de Vlaamse woningmarkt en het Vlaams woonbeleid die trend ook?

Reageer

  • Zijn de woningmarkt en het woonbeleid te traditioneel, en vooral gericht op koppels, eventueel met kinderen?
  • Hoe vlot vond jij als single een woning op jouw maat? Was het betaalbaar om te huren of te kopen?
  • Woon je in een nieuw samengesteld gezin? Was je op zoek naar een flexibele woonvorm? Heb je die ook gevonden?

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.