"De vlaggen hangen halfstok in Anderlecht"

16 september 2019
© VRT
Een nieuwe optater voor Anderlecht, een nieuwe opkikker voor Antwerp, een nieuwe tegenvaller voor KRC Genk en een nieuwe demonstratie van AA Gent: voetbalcommentator Peter Vandenbempt heeft voer genoeg voor zijn analyse van speeldag 7 in de Jupiler Pro League.

Nederlaag tegen Antwerp is nieuwe mokerslag

Ik denk dat de vlaggen vandaag halfstok hangen in Neerpede, want de nederlaag tegen Antwerp is een nieuwe mokerslag.

Er was die hoopgevende overwinning tegen Standard twee weken geleden, maar het enorme verval, het defensieve gestuntel en het onvermogen om te reageren - vooral in de tweede helft - tegen Antwerp zijn verontrustend.

Het was de eerste keer dit seizoen dat Anderlecht zo werd weggespeeld, overrompeld en zo duidelijk en zonder discussie verloor. Zonder een beresterke doelman Van Crombrugge had Antwerp makkelijk 5 of 6 doelpunten gemaakt na de rust.

Het resultaat voor Anderlecht: 5 op 21 en 5 doelpunten gemaakt in 7 wedstrijden. Blijkbaar zijn dat de slechtste cijfers sinds de jaren '20.

Dat heeft geleid - zo is me gisteren opgevallen - tot een zeer opvallende stijlbreuk in de communicatie. Intern ook, want Vincent Kompany is na de wedstrijd in de kleedkamer geweest en heeft daar tegenover zijn spelers blijkbaar harde taal gesproken.

Ook de immer positieve Simon Davies was opvallend streng. "Naïef, te weinig persoonlijkheid", zo had hij het over de spelers. "Lelijk mag ook in het voetbal": naar zijn normen zijn dat straffe woorden.

We horen voorlopig niet meer "We gaan geen compromissen maken", "Er is geen twijfel" en dat soort dingen. Ik neem aan dat "Trust the process", het leidmotief in Neerpede, blijft gelden, maar met elke nederlaag komt dat meer onder druk te staan.

Het gebrek aan resultaten en de concurrentie die alsmaar verder wegloopt: dat gaat wegen op die piepjonge spelers die onervaren zijn op het hoogste niveau en vaak ook op de positie waarop ze moeten spelen, zoals die twee jonge backs.

Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel en zondag moet Anderlecht dan op bezoek bij Club Brugge. Ik denk dat daar geen tekening bij moet.

Antwerp beschikt over kampioenenpotentieel

Antwerp won in Anderlecht met 1-2. De club beschikt over kampioenenpotentieel, zonder meer: een zeer ruime en indrukwekkende spelerskern waar alles inzit.

Veel ervaring, ook internationaal gelouterde spelers met veel kwaliteit: Steven Defour, Kevin Mirallas, Dieumerci Mbokani, Lior Refaelov er ook nog bij. Jonge talenten zoals die gekke Lamkel Zé, de Japanner Koji Miyoshi die plots opduikt...

Het zijn zeer goeie voetballers en zeer sterke karakters die een wedstrijd kunnen lezen en sturen. Mannen die op tijd een schop geven, veel scorend vermogen. Enfin, alles zit erin, zou ik zeggen.

Ik vond de tweede helft van Antwerp zeer sterk, tegen niet het sterkste Anderlecht, maar toch: 7 andere spelers dan 2 weken geleden en 3 jongens voor het eerst erbij. Dus nog weinig automatismen, wat gaat dat geven over een maand of 2?

Alleen, nu moet trainer Bölöni er nog van overtuigd worden dat hij zijn ploeg moet laten voetballen, zoals in de tweede helft, zodat die ploeg vooruit druk mag zetten en initiatief mag nemen.

Want die passiviteit, dat terugzakken en dat loeren op de counter, dat was misschien wel geschikt voor het Antwerp van twee jaar geleden dat pas weer kwam kijken in de eerste klasse, maar nu niet meer, vind ik. Zoals de spelers blijkbaar tijdens de rust aan Bölöni gevraagd hebben om wat hoger te mogen voetballen, want "dan kunnen we Anderlecht pijn doen".

Het resultaat hebben we gezien in die straffe tweede helft. Ik denk ook dat sterke man van Antwerp Paul Gheysens dat van zijn ploeg wil zien: goed voetbal. Hij is ambitieus en wil het allerhoogste voor Antwerp. Een 4e plaats zoals vorig seizoen, daar zal hij geen vrede mee nemen, denk ik.

Het wordt niet simpel voor Genk in Salzburg

Voor Club Brugge en KRC Genk gaat deze week de Champions League van start. Na de nederlaag in Charleroi is het niet zo zeker dat Genk daar klaar voor is.

Okay, Genk verdiende niet om in Charleroi te verliezen. Het gestuntel van de refs bij die penaltyfases over en weer was wraakroepend, maar: Genk was vooral zélf niet goed genoeg. Zeer slappe eerste helft, makkelijk weggezet in de duels, voetballend weinig oplossingen gevonden en defensief te veel fouten met centrale verdediger Dewaest als negatieve uitschieter.

Individueel en collectief is het voorlopig een beetje minder bij Genk. Dat leek anders te zijn bij het begin van het seizoen. Die gewonnen Supercup tegen KV Mechelen, waarbij Genk meteen vertrokken leek, maar dat heeft zich niet voortgezet. 

Het is op en af. Genk moet weer naar de basis, zei Bryan Heynen vrijdagavond. Dat is allemaal niet het beste nieuws aan de vooravond van een duel met Salzburg. In een groep met ook Liverpool en Napoli - de allerhoogste top - vrees ik dat ook Salzburg een zeer sterke ploeg is, zoals Club Brugge vorig jaar ook heeft mogen ondervinden.

Afgelopen weekend won Salzburg in de Oostenrijkse competitie met 7-2. Ze zijn al jaren niet meer geklopt in eigen stadion. Op papier moet het voor Genk tegen Salzburg gebeuren, maar dat wordt echt niet simpel.

Gent is momenteel geweldig

Gent hakte KV Mechelen in de pan met 3-0. Ik ga de lof van enkele weken nog eens herhalen: Gent is op dit moment geweldig.

De eerste helft tegen KV Mechelen was een demonstratie: vloeiend, snel, technsich verzorgd voetbal, veel diepgang, veel doelgevaar, kansen, veel mensen in het strafschopgebied, iedereen kan dreigen en scoren.

Vadis Odjidja is de grote leider in dit perfect getunede orkest. Hij geniet van de vrijheid die hij krijgt van de coach om zijn allerbeste niveau te halen.

Vincent Kompany heeft aan Sven Kums uitgelegd waarom hij hem bij Anderlecht niet kon gebruiken, maar Jess Thorup kan dat wel. Die Jonathan David blijft een geweldig fenomeen en dan vergeet ik er nog een handvol.

Het is gewoon een plezier om naar dit AA Gent te kijken en dat is ook de reden waarom de tribunes weer helemaal vol zitten. De mensen komen graag kijken, het is elke keer spektakel. Gent heeft dit seizoen al alles gewonnen in de Ghelamco Arena en heeft een karrenvracht aan doelpunten gemaakt.

Ik wil een pluim op de hoed van coach Jess Thorup steken, want bij Gent waren ze toch niet helemaal overtuigd van hem, zeker na de verloren bekerfinale tegen KV Mechelen. Ik mag hopen dat hij stilaan de strijd tegen de sluimerende twijfels heeft gewonnen, want okay: Gent heeft een heel brede en kwaliteitsvolle spelerskern, maar ik denk dat er ook goed mee gewerkt wordt.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend':

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'