De Vlaming gaat erop vooruit met de hervorming van de erfbelasting

24 februari 2018
Erven wordt goedkoper vanaf september, dat heeft de Vlaamse regering beslist. Er werd met cijfers en percentages gegooid maar wat verandert er nu concreet voor wie erft?

De hervorming van de erfbelasting werd aangekondigd als een vereenvoudiging. "Ik zie het eerder als een actualisering van de erfbelasting die nu meer aangepast is aan een veranderende samenleving. Onze samenleving en familiale relaties zijn ingewikkelder geworden. Daarom is de fiscale wetgeving nu ook een stukje moeilijker", zegt Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van de Belgische notarissen in "De Ochtend"

 

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

  • Er komt een bijkomende vrijstelling van 50 000 euro voor de langstlevende partner, bovenop de gezinswoning

De groep mensen die daar straks van kan genieten, is vrij groot, zegt Van Opstal. "Er was al een mooie tegemoetkoming voor de erfbelasting op de gezinswoning. Heel wat partners konden namelijk na een overlijden die gezinswoning gratis laten overgaan naar de langstlevende partner. Nu komt daar nog een korting van 50 000 euro bij waarop je niets hoeft te betalen."

  • Erven van verre familie en vrienden wordt goedkoper

Het hoogste tarief van 65% komt hier weg te vallen en gaat naar 50%. Als je vroeger erfde van een suikernonkel dan bleef er van die erfenis in veel gevallen niet veel meer over. Nu is dat verbeterd maar de belasting is toch nog steeds vrij hoog, aldus Van Opstal. 

Successieplanning

Volgens Van Opstal merken notarissen wel dat er heel wat mensen zijn die ervoor opteren om hun nalatenschap te plannen. "Via successieplanning kan je aan goedkopere tarieven je nalatenschap tijdens het leven overdragen naar de volgende generatie." Ook schenkingen zijn enorm populair geworden de laatste jaren. "Voor schenkingen van onroerende goederen zit je aan een tarief van 10% . Schenkingen van roerende goederen is zelfs mogelijk aan 7%. Daar kan je dus zeker een belastingsbesparing realiseren."

Erfenissprong

Er zal ook een flexibele erfenissprong mogelijk worden. Dat vindt Bart Van Opstal een goede zaak: "Vandaag de dag merk je dat mensen ouder worden. Dat betekent dat de mensen die erven ook ouder zijn. Iemand die vandaag de dag erft, is vaak al gepensioneerd. Gepensioneerden hebben een erfenis soms niet meer nodig, terwijl de daaropvolgende generatie dat misschien wel nodig heeft. Nu is het mogelijk om op een goedkope manier een erfenis over te dragen naar de volgende generatie."

"De Vlaming gaat er met deze hervorming in ieder geval ongetwijfeld op vooruit want er is sprake van een belastingverlaging. Maar de erftaks is een taks op verdriet en blijft daarom moeilijk", besluit Van Opstal.

Lees ook