De VN in goede en kwade dagen

28 november 2015

Wij hebben te gast aan onze keukentafel: Jan Wouters, voorzitter van de Vereniging voor de Verenigde Naties. Je zou de VVN - een beetje oneerbiedig misschien - de officiële fanclub van de Verenigde Naties kunnen noemen. Ze wil namelijk de werking en bedoelingen van de VN duidelijk maken bij brede lagen van de bevolking. Het spreekt dus vanzelf dat de voorzitter graag op onze uitnodiging in ging, de luisteraars van Radio 1 horen bij die brede lagen van de bevolking.

Maar er is een maar. Die VN, daar is wel een en ander tegen in te brengen. Srebrenica, Rwanda, Somalië, drie plekken waar onder de ogen van VN-blauwhelmen gruwelijke dingen zijn gebeurd. En wat was dat een tijdje geleden met die Saoudi die een belangrijke post kreeg bij de VN-mensenrechtenraad. Of neem Syrië: Rusland heeft vetorecht in de VN-veiligheidsraad, dat maakt fors ingrijpen onmogelijk. Zo op het eerste gezicht zou je zeggen: ja, de VN is een zegen voor de mensheid. Maar als je er wat dieper over nadenkt wordt het lastig om rechttoe rechtaan fan van de VN te zijn.

Staan er successen tegenover die mislukkingen? Moeten we dat vetorecht van Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS afschaffen? Zijn de Verenigde Naties niet te bureaucratisch om een oplossing te kunnen bieden voor de terreurdreiging? En zijn ze niet teveel een praatbarak om de klimaatverandering te keren?

Lastige vragen. We zijn blij dat we ze niet zelf moeten beantwoorden.

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...