De vogels achterna

28 januari 2018
Robin Verheyen en zijn Amerikaanse kwartet
Robin Verheyen heeft met zijn nieuwe album When The Birds Leave een klassiek jazz album uit. Ver van de spoken word jazz van Taxiwars en in het gezelschap van zijn Amerikaanse kwartet.

We kennen Robin Verheyen intussen vrij goed als saxofonist van Taxiwars, de band waarin Tom Barman zijn fascinatie voor jazz combineert met half-gesproken, half-gezongen lyrics. Maar daarnaast is Verheyen natuurlijk een volbloed jazzmuzikant en componist.

Verheyen woont al meer dan tien jaar in New York, de grootste metropool ter wereld voor muziek en jazz, en daar heeft de man intussen een vrij gevulde smartphone met gegevens van de betere jazzmuzikanten. Drie onder hen spelen mee in zijn band, die dan ook hun volledige namen meekreeg: Robin Verheyen / Marc Copland / Drew Gress / Billy Hart. De koppeltekens doen aan de klassieke ECM-albums denken, maar ze drukken vooral het respect uit die deze muzikanten stuk voor stuk verdienen.

Wie zijn deze muzikanten en wat maakt hen zo bijzonder? En zou het kunnen dat er een zekere zwaarmoedigheid schuilgaat achter thema's en titels zoals When The Birds Leave en Vespers ?

BELUISTER hier het gesprek met Robin Verheyen in Time Out :

When The Birds Leave