De voorstanders van besparen vinden dat we minder moeten besparen.

7 oktober 2016

De Vlaamse regering, de federale regering, de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds, allemaal zeggen ze dat we minder moeten besparen en meer moeten investeren. Een overheid die geld uitgeeft is goed voor de economie.

Dat is precies het tegenovergestelde van wat men ons al die jaren heeft voorgehouden: dat alleen drastische besparingen ons kunnen redden van de economische ondergang. En het gekke is: de politici van vandaag zijn dezelfde als die van gisteren. Net zij die altijd ten strijde trokken tegen staatsschuld en begrotingstekort verkondigen nu dat de overheid meer zou moeten uitgeven. Een bocht van 180°.

“Hoe kan dat nu?” vroegen wij ons dan af. Onmiddellijk gevolgd door: “Kennen wij iemand die ons dat zou kunnen uitleggen?“ Ja, die kennen we: Freddy Heylen. Hoogleraar Economie aan de UGent. We hebben hem gevraagd waarom al die politici nu plots van gedacht zijn veranderd. En wie er gelijk heeft? Wat moet de regering nu doen? Meer of minder uitgeven?

We weten wat zijn antwoord is. Maar met die economen weet je nooit. Voor hetzelfde geld vertelt hij morgen op de radio precies het tegenovergestelde.

 

Radio 1 Select