De vrouwelijke penis

20 september 2021
Tinne Claes (© Radio 1)
Wist je dat de wereldberoemde arts en anatoom Andreas Vesalius de clitoris nooit heeft gevonden en dat hij dacht dat de baarmoeder een naar binnen gekeerde penis was? Hij was geen uitzondering. Ontdek aflevering 2 van 'Het Geheugen van de Mug', een podcast over historische verhalen die de geschiedenisboeken nooit hebben gehaald, maar die te leuk zijn om niet te vertellen.

Ons geheugen! Wat is het waard? Wij weten nog dat Julius Caesar is doodgestoken door Brutus. En dat de opera 'De Stomme van Portici' tot de Belgische onafhankelijkheid heeft geleid. Maar … wie weet nog dat er ooit ín een dinosaurus een heus diner heeft plaatsgevonden? En dat we in 1866 al debatteerden over ‘versoepelende maatregelen’ naar aanleiding van een epidemie?

In de nieuwe podcast 'Het Geheugen van de Mug' breiden we ons collectief geheugen uit. Koen Fillet gaat in gesprek met gepassioneerde cultuurhistorici van de KU Leuven en delft onbekende, historische verhalen op. Luidop vragen ze zich af waarom die fijne verhalen de geschiedenisboeken nooit hebben gehaald, terwijl ze te leuk zijn om niet te vertellen.

Aflevering 2: De vrouwelijke penis

De wereldberoemde arts en anatoom Andreas Vesalius heeft de clitoris nooit gevonden en dacht dat de baarmoeder een naar binnen gekeerde penis was. Hij was geen uitzondering. Wist je dat eeuwenlang gedacht werd dat je ook het zaad van een vrouw nodig had om zwanger te worden? Hoe komt het dat 19de-eeuwse feministes het positief vonden dat de vrouw geen seksuele lustgevoelens zou hebben? En waarom vond Freud spelen met de clitoris iets voor meisjes, niet voor vrouwen?

De clitoris is doorheen de eeuwen verschillende keren ontdekt en vergeten.
Tinne Claes, onderzoekt aan de KU Leuven de geschiedenis van de seksualiteit

Beluister deze aflevering van 'Het Geheugen van de Mug' op maandag 20 september in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur. Of luister via je favoriete podcast-app!

Smaakt dit naar meer? Lees dan verder in 'Het diner in de dinosaurus en andere verhalen uit de nieuwe cultuurgeschiedenis' (Jolien Gijbels & Elwin Hofman, red., ASP). Verkrijgbaar in de (online) boekhandel.

Lees ook: