“De ‘W’ staat voor Westkust, maar ook voor win-win”

13 oktober 2018
Nieuwkomers integreren binnen jouw gemeente, hoe doe je dat precies? Bij Debecker zocht het uit en hield halt in Koksijde. Daar hebben ze het project ‘Wintegratie’.

Samen met De Panne, Nieuwpoort en Veurne doet Koksijde aan ‘Wintegratie’. “Wintegratie focust zich op de integratie van nieuwkomers”, vertelt Sieglinde Dewaele van welzijnswerk Koksijde in Bij Debecker. “De ‘W’ staat voor Westkust, maar ook voor win-win”.

“We hebben drie grote pijlers binnen het project opgezet, de brugfiguren, kinderopvang ’t Wiske en Elke dag Nederlands”, gaat Dewaele verder.

“Brugfiguren zijn mensen die zorgen voor een schakel tussen nieuwkomers en maatschappelijk werknemers. Ze zijn heel laagdrempelig aanspreekbaar en helpen met praktische dingen, zoals de inschrijving van een kind op school”.

Kinderopvang ’t Wiske is een aparte kinderopvang voor nieuwkomers. Ze zorgen ervoor dat mama’s en papa’s Nederlands kunnen volgen terwijl de kinderen een halve dag opgevangen worden. “Taal is enorm belangrijk voor de integratie”, vertelt Michèle Stalmans, coördinator van de kinderopvang. “Jammer genoeg is er geen tijd voor taallessen als je thuis voor de kinderen moet zorgen”, gaat ze verder.

Volgens Leen Verhaest, directeur van het agentschap Integratie en Inburgering zijn die taallessen erg belangrijk, maar hebben ze ook nog een aanvulling nodig. “Er is een gevarieerd aanbod, maar nieuwkomers moeten ook de kans krijgen om Nederlands te oefenen buiten de lessen”. 

Zoals luisteraar Ayham. Hij komt uit Syrië en is ondertussen drie jaar in het land. Ayham woonde in het begin bij een Vlaamse familie en werkte bij een vzw om Nederlands te leren. Hij vindt het belangrijk om nieuwkomers te helpen integreren. “Maar je moet een netwerk kunnen uitbouwen, om Nederlands te leren en werk te vinden”, vertelt Ayham.

‘Elke dag Nederlands’ speelt daar op in. Nieuwkomers kunnen Nederlands oefenen in het alledaagse leven: op café, als vrijwilliger of wanneer ze boodschappen doen.

Floor Verhaeghe, doctoraatstudente Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek aan de Ugent, benadrukt dat inspanningen rond integratie van beide kanten moeten komen. “Integratie is een taak die we samen doen”, aldus Floor. “Als er geen inspanning tegenover staat van de lokale bevolking, gaat alles natuurlijk een pak moeilijker. Daarom moet een integratiebeleid altijd sterk samengaan met een antidiscriminatie en antiracismebeleid”.