Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Bij Debecker

"De waarde van vastgoed zal op termijn dalen als er geen groen in de buurt is"

ma 8 okt. - 1:22

Hoe maak je de stad of gemeente leefbaarder door in te zetten op meer groen en open ruimte? Het is een van de meest besproken onderwerpen op www.jijkiest.be. #bijdebecker zocht en vond een gemeente waar de voorbije zes jaar allerlei initiatieven werden genomen om meer groen en open rumte te realiseren: Lanaken. Het was meteen de eerste gemeente die Karolien bezocht met haar verkiezingscaravan.
#bijdebecker was te gast in Lanaken

Sébastien Decock is één van die mensen die op www.jijkiest.be een voorstel indiende om meer groen te realiseren in zijn gemeente. Hij is tuinarchitect in Moorslede en maakt zich zorgen over de hoeveelheid groen in zijn buurt.

“Het klopt dat Moorslede geen grote stad is, maar toch vind ik dat er in het centrum te weinig en groen en open ruimte is”, vertelt hij #bijdebecker. “Moorslede staat trouwens volledig ingekleurd als bebouwbare zone, er zijn geen zones voorzien om bijvoorbeeld een park aan te leggen. Dat is verontrustend.”

Marc Martens, architect en ruimteplanner, bevestigt: Veel mensen denken dat ze in een groene gemeente wonen, bijvoorbeeld op een verkaveling waar iedereen een mooie tuin heeft. Maar die verkavelingen dragen niet bij tot de biodiversiteit, en vangen geen water op. Om te spreken over groene ruimte moet je denken in grotere groenstructuren.”

(Lees verder onder de foto.)

Marc Martens en Karolien Debecker (Foto: VRT)

Marc Martens en Karolien Debecker (Foto: VRT)

"Lanaken investeert in natuurverbindingen tussen grote natuurgebieden en het stadscentrum"

“Lanaken is een gemeente waar er in grotere groenstructuren wordt gedacht”, vertelt Bart Hoelbeek, de milieuambtenaar van de stad. “We zijn een echte groene gemeente, want op ongeveer 35% van ons grondgebied vind je bossen terug.”

“De stad heeft de voorbije jaren geïnvesteerd in natuurverbindingen, om die grote natuurgebieden met elkaar en zelfs met het stadscentrum te verbinden. We doen dat door hagen, houtkanten en bomenrijen aan te leggen.”

Landbouwer Bert Niesten (die in Lanaken ook CD&V-kandidaat is voor de gemeenteraad) juicht de initiatieven van de gemeenteraad toe, maar betreurt dat hij tot dusver geen inspraak in de projecten kreeg.

“Ik heb gelezen dat de gemeente €35.000 voorzien heeft voor de aanleg van hagen en bomenrijen, maar met mij hebben ze daarover nooit contact opgenomen. Dat is jammer, want er zijn wel een paar bezorgdheden bij de landbouwers: die bomenrijen nemen soms veel plaats in, en zorgen voor schaduw. De gemeente moet een voldoende hoge financiële compensatie voorzien.

"Waarom maken we van verschillende kleine stadstuintjes geen grote gemeenschappelijke stadstuin?"

Waarom doen niet meer gementeen zoals Lanaken? Waarom investeren niets meer stads- en gemeentebesturen in groen? “Als er discussie is over groen en open ruimte in een stad of gemeente zijn het altijd dezelfde argumenten die boven komen”, zegt Marc Martens. “Het kost veel, je moet er veel moeite voor doen om het aan te leggen en te onderhouden. Dat is flauwekul!”

Op termijn zal het ontbreken van groen een grotere kostprijs zijn dan het aanleggen ervan, want we gaan zien dat de waarde van vastgoed drastisch daalt als er geen groen in de buurt is. Mensen hebben nu eenmaal behoefte aan groen.

“Je zal altijd een aantal mensen hebben die klagen, bijvoorbeeld omdat er parkeerplaats verdwijnt, maar de meeste mensen zijn voorstander van meer groen en open ruimte.”

“We moeten ook durven nadenken over wat meer drastische ingrepen”, zegt Martens. “In steden hebben veel mensen nu nog een eigen klein stadstuintje. Waarom slopen we geen muren, en maken we grotere gemeenschappelijke stadstuinen?”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet