Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Touché

"De wachtlijsten voor gehandicaptenzorg blijven groeien en het maakt de mantelzorgers ziek"

zo 20 sep. - 1:30

Goedele Devroy is journaliste, maar ook mama van Quinten. Haar zoon heeft een unieke chromosomale afwijking. Devroy bracht een duidelijke boodschap in ‘Touché’: “Geef mantelzorgers perspectieven. Hoe de wachtlijsten voor gehandicaptenzorg aan het groeien zijn, dat kan gewoon niet meer. ”
© Radio 1

Ellenlange wachtlijsten zijn er voor gehandicaptenzorg. “Veel mensen raken geïsoleerd van de buitenwereld omdat ze voortdurend de zorg voor iemand met een beperking op zichzelf moeten nemen en geen hulp krijgen. Dat resulteert in gezondheidsproblemen zoals burn-outs”, zegt Goedele Devroy

Wachtlijsten blijven groeien

"Mantelzorgers worden gedreven door liefde. Ze staan voor grote uitdagingen en het stopt nooit. Je houdt dat alleen maar vol als je een enorme liefde voelt. Maar ze zijn allemaal even genadeloos over die wachtlijsten."

Hoe is het zo ver kunnen komen? “Die wachtlijsten bestaan al heel lang en ze groeien elk jaar aan. De overheid maakt elk jaar budgetten vrij voor gehandicaptenzorg maar ze verhoogt die niet genoeg om de groei van de wachtlijsten af te remmen”, zegt Devroy.

"Die onzekerheid is uitputtend"

Momenteel wachten 20 000 mensen op zorg. Zorg waar ze ook recht op hebben. “Ze hebben al een goedkeuring gekregen en een hele procedure overlopen. Maar dan krijgen ze bericht van de overheid dat er geen geld is om dat budget uit te betalen.”

16 000 volwassenen en 4000 kinderen staan op dit moment op wachtlijsten. “En sommige mensen staan al 20 jaar op zo’n lijst. Het ergste is dat je niet weet hoe lang het zal duren voor je hulp krijgt. Die onzekerheid is heel uitputtend.”

"Alle zorg viel op ons"

“Tijdens de lockdown zei de overheid na een paar weken al dat mensen nood hebben aan perspectief. Ik moest toen wel lachen want ik dacht: dus voor mensen met een beperking geldt dat recht op perspectief helemaal niet? Dan hebben we het niet over even niet op café kunnen gaan, maar over het jarenlange wachten op levensnoodzakelijke zorg waar die mensen recht op hebben.”

“Tijdens de lockdown was Quinten heel de tijd bij ons”, vertelt Devroy. “Ik had niet echt de keuze want hij had koorts en moest naar huis. Die weken waren behoorlijk pittig. Alle normale zorg viel weg. Normaal gezien verblijft hij tijdens de week in een voorziening en nu moesten wij 7/7 de zorg op ons nemen.”

“Ook alle therapieën die hij normaal krijgt, vielen weg. Ik heb dan geprobeerd om zelf wat kiné te geven, hem veel te stimuleren om te stappen, maar hij moest ook elke dag in verschillende orthopedische toestellen gezet worden, …”

Valse beloftes

Zou deze coronacrisis de ogen openen van de regering? “Ik heb overlaatst een aantal hoopgevende dingen gehoord van parlementsleden, maar ze zeggen al 20 jaar dat die wachtlijsten een schande zijn en dat ze het gaan oplossen. Dat hoor ik altijd naar aanleiding van de verkiezingen. Daarna wordt dan een regeerprogramma gemaakt en dan blijkt toch maar weer dat de budgetten die ervoor uitgetrokken zijn gewoon onvoldoende zijn.”

“Vlaamse regering, alsjeblieft, investeer meer in personen met een handicap”, zegt Devroy. “Hoe de wachtlijsten aan het groeien zijn, dat kan gewoon niet meer. Je maakt mensen letterlijk ziek omdat je veel te veel van de mantelzorgers vraagt. Geef die mensen perspectieven.”

Goedele Devroy maakte een reportage over die ellenlange wachtlijsten in zorgsector: woensdag in Pano om 21u20, op één.

Herbeluister de uitzending via Radio 1 Select

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet