Rijden we binnenkort op lucht?

15 februari 2019
autolu
Nooit meer tanken en toch rijden, kan dat? Nederlandse wetenschappers onderzoeken hoe je een wagen kan laten rijden op lucht.

“We hebben een deal met Toyota: momenteel doen we samen met hen een onderzoeksproject”, vertelt Gieljan de Vries van Differ, Het Nederlandse instituut voor fundamenteel energie-onderzoek.

“We onderzoeken of we waterstof kunnen maken uit zonlicht, en die waterstof nadien als brandstof kunnen gebruiken. Het nieuwe is dat we geen water uit een zuiveringsinstallatie zullen gebruiken, maar direct water uit de luchtvochtigheid, de omgevingslucht dus.”

Zonnepaneel

De Vries en collegae halen vocht uit de lucht en voegen er zonlicht aan toe. “Je moet dat zien als een gespecialiseerd zonnepaneel. Wij halen energie uit zonlicht en laten direct de chemische reactie verlopen om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Je kan het in zekere zin vergelijken met het proefje op de middelbare school waarin je twee platen met elektrodes in een bak water plaatst, maar dan nu met materialen die goed voorradig zijn.”

De auto op lucht zou niets uitstoten, behalve water. “Om voldoende waterstof te produceren, vraagt het systeem wel om een flink oppervlak. Je moet heel wat energie opvangen. Voorlopig is dat nog een van de grootste problemen.”
Het onderzoek staat dus nog in een absolute beginfase, vertelt De Vries.

Herbeluister

Lees meer