De Warmste Week: deze acties vechten tegen de hongersnood in Jemen

6 december 2018
"Iedereen zorgt voor iedereen", onder dat motto gaat de Warmste Week opnieuw van start. Radio 1 wil dit jaar iets doen aan de hongersnood in Jemen. Met een SMS-actie kun je voor 1 euro een kind al voorzien van één dag eten. Maar er zijn nog mensen in ons land die tijdens de Warmste Week een actie opzetten waarvan de opbrengst integraal naar Jemen gaat.

Pictures and Hugs for Jemen

Sofie Luyten uit Lebbeke is freelance fotografe en wil de mensen in Jemen helpen nadat ze pakkende filmpjes over de situatie ginder zag. Voor 25 euro kan je foto's uit haar archief kopen, maar je kan ook een fotoshoot van een kwartiertje voor bij jou thuis bestellen. De opbrengst van haar actie gaat naar Oxfam Solidariteit. 

Je kan haar foto's vinden op haar website.

Nog een andere actie van Sofie is het 'Free Hug Event'. Op zondag 16 december wil ze van 14-16 uur op het Sint-Pietersplein in Gent knuffels uitdelen, want Sofie gelooft in de kracht van fysiek contact. Ze is nog op zoek naar sponsors voor de organisatie van deze actie.

Soepverkoop

Op vrijdag 14 december delen een aantal jongeren zelfgemaakte tomatensoep uit in Gent. Elk kopje soep kost 2 euro en de opbrengt wordt gedoneerd aan het Rode Kruis. De jongeren hopen om aan minstens 500 mensen soep te verkopen en zo zeker 1.000 euro op te halen.

Er wordt nog gezocht naar sponsors om de soep te kunnen maken en een standje te kunnen opzetten. Via hun Facebookpagina kan je alle info terugvinden en de groep contacteren.

De groep jongeren, zelf van Tukrse afkomst, zijn al langer bezig met een actie voor Jemen. Zo zamelen ze al anderhalve maand geld in samen met Turkse hulporganisaties voor voedselpakketten voor Jemen.

Lunch, Lotto en cupcakes

De medewerkers van het agentschap voor Integratie en Inburgering in Brussel zetten een persoonlijke actie op voor Jemen.

Op 17 december organiseren ze een lunch voor alle collega's en iedereen is gevraagd om iets klaar te maken. Er wordt ook een Lotto georganiseerd met spullen die ze meebrengen. Voor de Warmste Week worden er ook nog cupcakes verkocht.

De volledige opbrengst van de actie gaat naar Oxfam Solidariteit.

Snoepen voor de Warmste Week

Anne-Sophie Conickx uit Kessel-Lo doet al drie jaar mee met de Warmste Week. Elk jaar verkoopt ze samen met haar dertienjarige dochter Elma snoepzakjes, vers gebakken wafeltjes en brownies.

Oorspronkelijk zou Anne-Sophie de opbrengst van haar actie dit jaar schenken aan Pleegzorg Vlaams-Brabant, maar na De Wereld van Sofie over Jemen vorige week, zamelt ze nu ook geld in voor Jemen via UNICEF. Voorlopig heeft Anne-Sophie samen met haar dochter al 700 euro ingezameld, maar ze hopen dat bedrag nog te verhogen tot 1.000 euro!

Soepverkoop 2.0

In de tweedehandswinkel van Oxfam in Oostende wordt ook soep verkocht in het kader van de Warmste Week. De actie komt uit van de vrijwilligers en loopt al sinds 20 november.

Elke dag wordt er een andere soep gemaakt en je kan voor 1 euro een kopje kopen. De actie leverde tot nu toe al 70 euro op.

A dazzling heart for Jemen

In Steenokkerzeel voert Luc Claeys een actie met zijn bureau voor online marketing en webdesign. Via een vrije geldgift wordt er geld ingezameld dat aan Oxfam projecten in Jemen wordt geschonken, aangezien Oxfam al jaren een klant is bij Dazzle.

Het bedrijf doet voor het eerst mee aan de Warmste Week en probeert via e-mail en sociale media mensen warm te maken voor een gift.

Boekjes vol fantasie

De freinetschool De Boomgaard in Gent doet een actie samen met de kleuters. Alle kleuters hebben tekeningen gemaakt die allemaal voorzien werden van een verhaaltje en nu gebundeld werden in een boekje.

Voor 3 tot 5 euro worden de boekjes verkocht aan ouders, grootouders, vrienden, ... en de gehele opbrengst gaat naar UNICEF om de hongersnood in Jemen te bestrijden.

Na het zien van een uitzending van Karrewiet over Jemen waren de kleuters erg onder de indruk. Ze wilden dan ook eerst eten inzamelen, maar om praktische redenen werd er toch over een ander initiatief nagedacht.

Zelf iets doen?

De makkelijkste manier om de mensen in Jemen te helpen is het sturen van een sms. Stuur 'Jemen' naar 4342. Voor 1 euro/sms geef je een kind al eten voor een dag.