De wereld staat in brand

20 december 2016
Terwijl er in Berlijn een aanslag wordt gepleegd en in Turkije een Russische ambassadeur wordt vermoord, hebben we het in Vlaanderen over een kerststal. In de minuut van Hautekiet drukt Sas Van Nieuwenhove haar verontwaardiging uit.

Een Russische ambassadeur die wordt doodgeschoten in Turkije, een aanslag in Berlijn, de onrust in Congo, de nooit geziene gruwel in Syrië, we kunnen het nog amper volgen. 

We worden angstig, focussen op de warmste week en op de pakjes onder de kerstboom voor onze dierbaren zodat we tastbaar voelen dat het leven ook nog mooi en waardevol kan zijn. 

We vragen veiligheid en verwachten een daadkrachtig bestuur. 

Ik wil een medialand waar de focus ligt op verhalen over mensen. Groot en klein. 

Geen verhalen tegen mensen. 

De wereld staat in brand en VTM en Het Nieuwsblad houden een poll over een kerststal van amper 30 centimeter. Een poll die weer ons, wij, mensen, verdeelt. 

Net nu we meer dan ooit zouden moeten samenleven. Besparingen worden uitgelegd als "we kunnen geen schuld doorschuiven naar onze kinderen". Gaan we die verdeeldheid wel op de schouders van onze kinderen leggen? Blijven leven met 'wij' en 'zij'? 

Banaliteiten van kerststallen in gemeentehuizen uitvergroten tot terreurdaad of gaan we kerst vieren met onze buren? Nieuwkomers, mensen met andere roots, ongeacht geloof, gewoon vieren, wij samen, jij en ik?

Radio 1 Select