De wereld van de geur

1 oktober 2020
117115 mensen zijn sinds maart besmet geweest met het coronavirus. Een groot deel daarvan heeft daardoor een tijd alle reuk- en smaakzin verloren. En een deel daarvan mist sindsdien nog steeds zijn of haar reukzin. En pas nu beseffen we goed hoe belangrijk geuren voor ons zijn. De Wereld van Sofie vandaag over de wereld van de geur.

Op dit moment zijn er dus honderden mensen die het zonder geur moeten stellen. Die niet ruiken. Niet wat ze gaan eten, niet hoe de regen de aarde zompig maakt, niet wat of wie er stinkt. Comedian en sidekick in De Ideale Wereld Lukas Lelie is één van hen. Hij vertelt aan Ward Bogaert hoe dat voor hem is.

Hoe komt het dat corona onze reukzin wegneemt? Wat is de functie van onze reukzin? Hoe sterk werkt de kracht van geur in ons leven? Vragen voor neus-, keel- en oorarts Philippe Gevaert van het UZ Gent.

Er zijn mensen voor wie een verlies van geur een gigantisch drama zou zijn. Omdat hun neus hun belangrijkste werkinstrument is. Pieter Verheyde is zo iemand. Jarenlang was hij sommelier in de sterrenzaak Hof Van Cleve van Peter Goossens en nu houdt hij een familiezaak open: restaurant Terminus in Poperinge, net aan de Franse grens. Mochten er Olympische Spelen voor geurherkenners bestaan, hij haalde een medaille. Brecht Devoldere zocht hem op.

Mochten we ooit kunnen tijdreizen dan is allicht het eerste wat ons zou opvallen de geur. Hoe hard het vroeger stonk. Omdat bijvoorbeeld rioleringen nog niet bedacht waren. Hoe anders rook het vroeger en hoe onderzoeken we dat? Kunst - en geurhistoricus Caro Verbeek.

Geur is bij uitstek een sensatie die emoties en herinneringen oproept. Eva Brijs trok daarom de straat op met de vraag ‘wat is uw favoriete geur?’