De bende van Annemie
De wereld van de wetenschap voor ons uitgelegd
vr 5 jun. - 6:15
Anthony Liekens is zelfstandig uitvinder, 'gekke wetenschapper' (sic), biohacker, ... en zeer moeilijk in één hokje te plaatsen.
Alles wat maar ook een beetje naar wetenschappen (en bij uitbreiding technologie) ruikt, boeit hem mateloos. Meer informatie over onze uitvinder en over zijn projecten vind je op zijn website.
Elke donderdag kan je ook terecht in zijn garage, die wij hier op de redactie al 'De Loods van Liekens' zijn beginnen noemen. Meer info daarover op opengarage.org
Hierover kwam Anthony al vertellen:
Maandag 19 januari
Nieuw antibioticamiddel ontdekt! Hoe belangrijk is dit voor ons? Kunnen we hierdoor eindelijk de strijd tegen resistentie winnen?
Maandag 26 januari
Wat heeft Alan Turing, één van de belangrijkste wiskundigen van de 20e eeuw voor ons gedaan?
Vrijdag 6 februari
Wetenschappers zijn erin geslaagd om een ei te ontkoken! Het lijkt een goocheltruc, maar wel met gevolgen voor ons allemaal.
Vrijdag 20 februari
Dé man die volgens alle nerds in de geschiedenisboeken moet komen: Elon Musk. Waarom? En wat wil Musk bereiken met z'n 'batterij voor het huis?'
Vrijdag 27 februari
Varkens met 14 i.p.v. 12 tepels en andere kunstmatige evoluties in onze landbouwgeschiedenis.
Vrijdag 13 maart
In Argentinië zijn bewoners van het Andesgebergte er in geslaagd de afgelopen honderden jaren resistent(er) te worden tegen het gif arsenicum. Evolueren wij dan nog steeds?
Vrijdag 3 april
Neil Gershenfeld krijgt een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen. Hij is onder andere de bedenker van het FabLab concept. Een FabLab is een plek waar iedereen terecht kan om (bijna) alles te maken. Zelf heeft Anthony thuis een Open Garage, wat een beetje in de buurt komt van zo'n FabLab.
Vrijdag 10 april
In 2013 werd voor het eerst een hamburger aan het publiek voorgesteld waarvan het vlees niet van een koe afkomstig was, maar in een labo van Universiteit Maastertricht was gekweekt. Die eerste hamburger kostte zo'n kwart miljoen euro. Nu blijkt dat als zo'n hamburger op grote schaal geproduceerd zou worden, dat de prijs zou kunnen dalen tot zo'n € 10. Pure sciencefiction of realiteit?
Vrijdag 17 april
Eind vorige maand werden de INN'Awards uitgereikt. Dat zijn de prijzen voor de meest inovatieve voedselproducten. De grote winnaar van de avond waren de insectenburgers van het Belgische voedingsbedrijf Damhert. Anthony kweekt zelf ook insecten én hij maakt er bereidingen mee.
Bekijk hier hoe Anthony buffalo brownies maakt, chocoladegebakjes met kleine meelwormen.
Vrijdag 24 april
De wet van Moore viert deze week haar vijftigste verjaardag. Wat zegt die wet? En wat heeft die voor ons betekent?
Vrijdag 8 mei
Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd om de genen van menselijke embryo's te wijzigen. Zal dit ons in de toekomst in staat stellen om genetische ziektes uit te roeien? Of zijn we een stapje dichter bij het creëren van een genetische superras?
Maandag 18 mei
Hoe zou het nog zijn met... het gat in de ozonlaag?
Vrijdag 29 mei
Het placebo-effect, dat een onecht pilletje een geneeskundige werking kan hebben, is één van de grootste mysteries in de medische wereld. Nieuw onderzoek lost nu een deeltje van het vraagstuk op.
Vrijdag 5 juni
Dit weekend kan je kijken naar de DARPA Robotics Challenge. Geen plezierwedstrijd waarin de robots elkaar moeten uitschakelen, maar wel een race waarin die robots moeten bewijzen dat ze in staat zijn om te helpen bij een ramp. Een wedstrijd met een nobel doel dus. Alleen, de wedstrijd wordt gesponsord door DARPA, de onderzoeksorganisatie van het Amerikaanse Department of Defense.
Het houdt Anthony niet tegen om te kijken. Dat kan via de website www.theroboticschallenge.org.