"God is geen feminist"

27 augustus 2016
De wereldwijde oorlog tegen vrouwen
"God is geen feminist", concludeert wijlen schrijfster-journalist Sue Lloyd-Roberts in haar net verschenen boek 'De wereldwijde oorlog tegen vrouwen'. Wereldwijd zijn vrouwen nog al te vaak het slachtoffer van groot onrecht. VRT-journalist Inge Vrancken las het beklijvende werk en vat samen.
 
De besnijdenis van jonge meisjes in Gambia tot de grootmoeders van de Argentijnse Plaza de Mayo, van ’s werelds grootste openluchtgevangenis voor vrouwen (Saoedi-Arabië) over de vrouwenhandel in Oost-Europa tot het huiselijke geweld in ‘ontwikkelde’ landen. Het is maar een greep uit de verhalen die Sue Lloyd-Roberts vertelt in haar laatste boek. Daarin vertelt ze over het geweld dat dagelijks en wereldwijd wordt gebruikt tegen vrouwen.
"Dit is een belangrijk boek. Het zegt iets over onze selectieve verontwaardiging over geweld tegen vrouwen."
"Het gaat over Afrika, het Midden-Oosten, Azië én Europa. Lloyd-Roberts durft ook kritiek uiten op het Europese beleid", zegt VRT-journalist Inge Vrancken, die het boek las. "Zo is niet elk land even streng op meisjes die in de zomervakantie naar hun land van herkomst gaan om daar besneden te worden. Dat is toch nieuw in deze problematiek."
De wereldwijde oorlog tegen vrouwen is een beklijvend werk met persoonlijke verhalen en een missie. "Het zegt iets over onze selectieve verontwaardiging. Denk aan de Yezidi-meisjes die door IS ontvoerd werden en als seksslavinnen worden gebruikt. Daar bestaat - terecht - veel verontwaardiging over. Maar dat hoor je veel minder als het gaat over de duizenden meisjes die al decennialang verkocht worden in India, voor 6 tot 13 euro, aan een man die met hen mag doen wat hij wil. Dit is een belangrijk boek.", besluit Vrancken.