"De werkgever wordt twee maal gestraft bij het uitvallen van een werknemer"

28 oktober 2016
Minister van Sociale Zaken en Gezondheidszorg Maggie De Block wil bedrijven laten meebetalen voor de uitkering van hun zieke werknemers. De Block hoopt hiermee dat werknemers minder snel ziek zullen vallen.

Momenteel betalen bedrijven enkel de eerste maand loon van een zieke. Met het voorstel van Maggie De Block zouden bedrijven nu ook tussen de tweede en de zevende maand een deel van de uitkering moeten betalen, zo'n tien procent in totaal. Karel Van Eetvelt, CEO van Unizo, is voorstander om werknemers sneller te re-integreren op de werkvloer maar het voorstel dat momenteel op tafel ligt, is volgens hem enkel een lastenverhoging voor de werkgever.

Het voorstel van van minister De Block spijst enkel de staatskas.

Van Eetvelt hekelt het feit dat de voorstellen die momenteel gelanceerd zijn of gelanceerd worden, voorstellen zijn waar de werkgever geen enkele impact heeft op het feit of de werknemer overtuigd kan worden om terug te komen werken. De werkgever wordt nu in sommige gevallen zelfs verplicht door de overheid om de werknemer van de werkvloer te verwijderen omwille van de veiligheid. 

De werkgever wordt twee maal gestraft bij het uitvallen van een werknemer. 

Doordat de werkgever wettelijk verplicht is om werknemers in sommige gevallen te verwijderen van de werkvloer, wordt de werkgever twee keer gestraft zegt van Eetvelt. De eerste keer omdat hij sneller vervanging moet zoeken voor iemand, de tweede keer omdat de werkgever dan langer moet betalen voor de zieke werknemer.