"De Westerse samenleving is verslaafd aan controle"

4 januari 2017
Feit: we zijn banger dan vroeger. En dat terwijl de wereld een stukje veiliger is geworden. Psychiater Damiaan Denys behandelt mensen met angststoornissen. Hij vertelt over de zin en onzin van angst in De Ochtend. “We leven niet in een angstcultuur omdat er aanslagen zijn, integendeel. Er zijn aanslagen omdat we in een angstcultuur leven.”

Volgens Denys komt angst het best tot bloei in maatschappijen die gedefinieerd worden door een pragmatische controledrift. Niet toevallig de blauwdruk van de Westerse samenleving. “Controle is een deugd geworden. Alle aspecten van het leven – de dood incluis – moeten gecontroleerd worden.”

Individualisme en globalisering hebben volgens Denys ook een grote invloed op onze angstbeleving. “Het angstgevoel is des te indringender geworden omdat we angst alleen moeten beleven. Vroeger werden die gevoelens gedragen door de gemeenschap”, legt Denys uit. “De aanslagen voelen enkel dichter aan omdat ze intenser in de media worden weergegeven, we meer gehecht zijn aan ons bestaan en we minder weerstandig geworden zijn.”

Voor Denys heeft het geen zin om schrik te hebben voor aanslagen. Angst vloeit immers voort uit oncontroleerbaarheid. "Er zal altijd een kleine groep mensen in staat zijn om gewelddadige acties te plegen op basis van onredelijkheid.” En dat kunnen we maar best accepteren.

Denys raadt aan om af te stappen van het idee van controle en “net zoals IS-strijders doen: met weerzin voor het leven vechten voor onze ideeën van Westerse vrijheid waar we eeuwen voor gevochten hebben.”