De wetenschap achter humor

14 december 2018
Zaterdag 15 december is het “Nacht van de Wetensgrap” in Leuven. Een gemengd topteam van comedians en professoren tasten de grenzen af van het wetenschappelijk sérieux. Ten voordele van de Warmste Week en Jemen. Helaas is de avond uitverkocht. (“Jemen” sms’en naar 4342 kan wel nog zo lang de Warmste Week loopt) Daarom vandaag in De Wereld van Sofie: de wetenschap van humor. Welke onderzoeken bestaan er over humor? Kan je aan de hand van eenvoudige regels bepalen wat de beste mop ter wereld is?

Jelle De Beule (De Ideale Wereld) is er zaterdag ook bij. Maar komt in De Wereld van Sofie alvast zijn inzichten delen over wat een sketch tot een goede sketch maakt.

Ligt de perceptie dat vrouwen minder grappig zouden zijn dan mannen eindelijk aan diggelen? Amelie Albrecht was woensdagavond in ieder geval de éerste vrouw die naar huis mocht met de Humo’s Comedy Cup.

Welke grote culturele verschillen zijn er op het vlak van humor? Wat is de sociale rol van humor? Een gesprek met taalkundige Bert Oben (KULeuven).

Een uitzending over humor zonder het over slapstick te hebben? Redacteur Ward Bogaert brengt er eentje mee, een “slapstick”.

Wetenschappers die zich aan humor wagen, dat levert soms moppen op die niemand begrijpt. Maar als er iemand toch de vertaalslag kan maken is het Lieven Scheire wiens kleerkast vol hangt met T-shirts met nerd humor.

Radio 1 Select