Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

De Wever: "Als men het ontslag van Francken vraagt, trekt de N-VA zich terug uit de regering"

ma 8 jan. - 5:06

N-VA-voorzitter Bart De Wever dreigt met een regeringscrisis als de coalitiepartners in de federale regering blijven aansturen op het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De voorbije weken weerklinken zowel bij CD&V als bij Open VLD alsmaar luidere stemmen die Francken oproepen zich af te vragen of hij nog wel kan functioneren, maar voor De Wever is het nu welletjes: hij blijft pal achter Francken staan.
Bart De Wever

De spanning rond staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken is de voorbije twee weken opgelopen nadat er getuigenissen waren opgedoken van uitgezette Soedanezen dat ze na hun terugkeer in Soedan zouden zijn gefolterd. Bovendien had Francken aan premier Michel gezegd dat de uitzettingen naar Soedan waren opgeschort tot eind januari, terwijl enkele dagen later bleek dat er wel degelijk nog een vlucht gepland stond in januari.

Vooral dat de staatssecretaris de premier zou hebben voorgelogen, wordt hem politiek zwaar aangerekend. Vanuit CD&V en Open VLD weerklonken, de voorbije weken alsmaar meer en luidere stemmen die Francken opriepen in de spiegel te kijken en zich af te vragen of hij nog wel kan functioneren.

Geen directe oproepen tot ontslag, maar wie tussen de regels kan lezen, begreep wel dat daarop werd aangestuurd.

"Ik ga Theo niet laten vallen"

"Ik sta achter Theo en ik ga Theo niet laten vallen, in geen enkel geval" snoert Bart De Wever alle critici van de meerderheid de mond. De boodschap is duidelijk: als CD&V en Open VLD Francken het vuur aan de schenen blijven leggen, kan dat verkeerd uitpakken.

Het resultaat is dan wellicht vervroegde verkiezingen, en die zouden voor de N-VA wel eens bijzonder voordelig kunnen zijn met migratie als breekpunt. Voor CD&V en Open VLD zouden die verkiezingen wel eens een Waterloo kunnen zijn, en dat in een jaar waarin het voor de lokaal nog altijd sterk verankerde christendemocraten best over lokale thema's gaat.

Eerder hadden de Franstalige oppositiepartijen PS en CDH al een motie van wantrouwen ingediend. Eind vorig jaar had de N-VA CD&V al uitgedaagd dat het dan maar voor die motie moest stemmen. Mochten de Vlaamse christendemocraten dat inderdaad doen, betekent dat de facto het einde van de regering-Michel. Afwachten dus of de soep zo heet zal worden gegeten als ze wordt opgediend.

Hoe dan ook moet de zaak nog ten gronde worden onderzocht: zijn de gerepatrieerde Soedanezen inderdaad gefolterd na hun terugkeer. Met zijn uitlatingen dat hij pal achter Theo Francken blijft staan, lijkt ook de uitslag van dat onderzoek niet langer relevant voor N-VA-voorzitter De Wever. Een regeringbron lijkt dat te ontkenen en zegt aan het persagentschap Belga dat het onderzoek niet bedoeld is om Francken vrij te pleiten of te veroordelen, maar om lessen te trekken voor het beleid in toekomst.

Bron: vrtnws.be

Lees ook: "Lokt N-VA vervroegde federale verkiezingen uit?", een analyse van Johny Vansevenant (Wetstraatjournalist voor VRT NWS)

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet