De Wever geeft fout campagne toe: "Zaait verwarring op een moment dat we dat kunnen missen als tandpijn"

4 december 2018
N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in 'De Wereld Vandaag' gereageerd op de omstreden campagne over het migratiepact. Hij geeft toe dat de beeldvorming fout zat.

"De campagne is zelf een politiek onderwerp geworden. Er zijn beelden gekozen die niet goed matchen met de inhoud. We erkennen dat er een fout gemaakt is." De Wever geeft ook toe dat de energie beter was gegaan naar het zoeken naar oplossingen. "Het is inderdaad verloren energie en het zaait verwarring op een moment dat we dat kunnen missen als tandpijn."

We erkennen dat er een fout gemaakt is

Filip Dewinter (Vlaams Belang) had laten weten dat hij wél helemaal achter de campagne staat. "Maar er is een fundamenteel onderscheid tussen ons en Vlaams Belang. Wij zijn zeer ontevreden over het Europees migratiebeleid. We vinden niet dat het houdbaar is. Maar we zullen die ontevredenheid nooit omzetten in wrok naar concrete personen."

Toch zegt De Wever ook dat de beelden niet getrukeerd zijn. "Dit is een harde realiteit van het falen van het Europees migratiebeleid."

De Wever geeft ook toe dat zijn partij medeverantwoordelijk is voor het lastige situatie waar premier Michel nu in zit. "Ik weet dat de premier in een heel lastig parket gebracht is. Dat is heel erg vervelend. Ik ga daar niet licht over. We hebben daar mee verantwoordelijkheid in, een deel van de fout ligt bij ons. We hebben te laat echt de rode kaart getrokken. Maar deze crisis was vrees ik niet te vermijden."

We hebben te laat echt de rode kaart getrokken