De Wever (N-VA) benadrukt opnieuw belang Vlaamse meerderheid: "Vivaldi totaal ondenkbaar

25 mei 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
N-VA-voorzitter Bart De Wever benadrukt nog eens dat de volgende federale regering een Vlaamse meerderheid moet hebben. "Voor mij is het totaal ondenkbaar geworden dat er een Vivaldi-coalitie (zonder de N-VA, red.) kan komen", zegt hij.

September staat met een grote stip in de politieke agenda. Dan vervalt de termijn van de minderheidsregering van Sophie Wilmès (MR). De voorzitters van de SP.A en de PS voeren daarom gesprekken om ten laatste tegen september een nieuwe ploeg op de been te brengen.

Exclusieven

De vraag blijft echter - net zoals vóór de coronacrisis - of de twee grootste partijen, de PS en de N-VA, samen in die regering kunnen zitten. Gisteren suggereerden de voorzitters van de CD&V en Open VLD voorzichtig dat ze ook een regering zonder N-VA kunnen steunen.

Joachim Coens (CD&V) zei dat er vooral "samenwerking" moet zijn tussen de Vlaamse en de federale regering. "Wie mee wil, wil mee, maar we moeten vooruit", klonk het. En ook Egbert Lachaert (Open VLD) wilde "geen exclusieven stellen".

Vlaamse meerderheid

Voorzitter van de N-VA Bart De Wever reageert vandaag meteen dat de volgende Vlaamse regering weldegelijk de meerderheid van de Vlaamse kiezers moet vertegenwoordigen. En daarvoor zou N-VA mee moeten zitten in de federale regering.

"Het is voor mij totaal ondenkbaar geworden dat er een zogenaamde Vivaldi-coalitie, een rood-groene coalitie komt", zegt hij in 'De Ochtend'. In zo'n Vivaldicoalitie zitten de socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten samen, zonder de N-VA. En die regering vertegenwoordigt inderdaad niet de helft van de kiezers in Vlaanderen. De Wever zegt dat hij "alleen kan hopen dat de PS het inzicht deelt dat je nu naar een krachtdadige regering moet gaan."

Het idee dat je Vlaanderen gaat besturen met een minderheid, daarvan hoop ik dat elke Vlaamse partijvoorzitter nu beseft dat dat volstrekt ondenkbaar is geworden.

"We zitten in de zwaarste economische crisis sinds 100 jaar. Het idee dat je Vlaanderen gaat besturen met een minderheid, het kloppend economisch hart van dit land zonder draagvlak gaat besturen, daarvan hoop ik dat elke Vlaamse partijvoorzitter, inclusief die van rood-groen, nu beseft dat dat volstrekt ondenkbaar is geworden", klinkt het.

Merkel

De volgende regering moet net "de fundamentele problemen" van het land aanpakken, zegt De Wever: "Dat gaat over de democratische gespletenheid van het land, de institutionele warboel en de sociaal-economische crisis. Als je dat niet doet, is elke regering gedoemd om uiteindelijk te falen."

Angela Merkel kan dat in Duitsland wél: dat is een echt land, met écht leiderschap.

Hij verwijst dan naar Duitsland: "Angela Merkel kan dat in Duitsland wél: dat is een echt land, met écht leiderschap. Dat is goed georganiseerd en die landen winnen uit deze crisis qua politiek vertrouwen."

"Als men nu een regering maakt die geen meerderheid heeft in Vlaanderen, wat denkt u dan dat met het cynisme van de Vlaming gaat gebeuren? Waar stevenen we dan op af in 2024?"

Beluister het integrale gesprek met Bart De Wever in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'