De Wever reikt de hand naar Groen: "Je moet bereid zijn om uit de loopgravensfeer te treden"

15 oktober 2018
© Belga
Als de huidige coalitie in Antwerpen verdergaat, wordt dat een krappe meerderheid met maar één zetel op overschot. "De centrumrechtse coalitie heeft een krappe meerderheid. Dat is niet evident", zegt Bart De Wever in 'De Ochtend'. De Wever reikt de hand naar Groen voor een alternatieve coalitie: "Als er een hand wordt uitgestoken, moet je bereid zijn om uit de loopgravensfeer te treden."

Eén zetel. Dat heeft het verschil gemaakt bij de lokale verkiezingen gisteren in Antwerpen. Met één zetel op overschot kan burgemeester Bart De Wever (N-VA) verder met de huidige coalitie van N-VA, Open VLD en CD&V. Of dat gebeurt, is echter nog niet zeker.

Het was dan ook een nacht vol piekeringen voor de burgemeester van Antwerpen. "De film van Antwerpen en Antwerpen heeft in mijn hoofd gespeeld vannacht", zegt Bart De Wever in 'De Ochtend'. Hij is tevreden met de score van N-VA in de Scheldestad. "We zijn uitgedaagd door zowel de oppositie als meerderheid. Als je dan zo'n score neerzet, voel je je nederig tegenover de stad die je graag ziet."

Maar met welke ploeg het bestuur in Antwerpen verdermoet, daarover is nog veel onduidelijkheid. "Ik wil nu een formateursrol opnemen", zegt De Wever ernstig. "Ik doe dat liefst in discretie, net zoals zes jaar geleden. Ik zal de pers niet uitnodigen en ook geen verslag rondsturen."

De huidige coalitie met Open VLD en CD&V verderzetten, noemt de N-VA-voorzitter "niet evident". "De centrumrechtse coalitie heeft slechts een krappe meerderheid. Dat is voor een stad als Antwerpen niet evident", zegt De Wever. "De stad heeft een stabiel bestuur nodig. En een stabiel bestuur heeft een ruimere meerderheid nodig."

Aan welke alternatieven denkt de burgemeester? "Je kan niet ontkennen dat Groen een goede beurt heeft gemaakt", geeft De Wever toe. Maar voorlopig was Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien echter formeel: er komt geen coalitie met N-VA.

"Ik vraag me af of we niet uit die polarisatie kunnen treden", reikt De Wever de hand. "Als de hand wordt uitgestoken, moet je kijken naar de weg om tot een meer gedragen bestuur te komen en uit de loopgraven te treden."

Van Antwerpen naar Vlaanderen

"Het algemeen beeld is dat het vrij stabiel is gebleven", zegt de N-VA-voorzitter. "Ik verwacht me dus niet aan een grote tectonische bewegingen in Brussel", klinkt hij positief. "In West-Vlaanderen doen we het duidelijk iets minder", geeft hij wel toe.

Beluister het interview met Bart De Wever:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: