De Wever wil meer maatregelen kunnen nemen tegen lokale haarden en vraagt draaiboek

20 juli 2020
De stad Antwerpen wil zelf meer maatregelen kunnen nemen bij lokale haarden in de stad. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft daarvoor duidelijke spelregels gevraagd aan de Vlaamse regering. Verder wil hij in Antwerpen inzetten op lokale vrijwilligers voor contactopsporing binnen moeilijk bereikbare gemeenschappen. "Het belangrijkste is om te weten waar het virus precies zit om het onder controle te krijgen, want nu varen we blind", zegt hij in "De ochtend".

Momenteel woedt het coronavirus in Antwerpen volgens De Wever vooral in dichtbevolkte stadsdelen als Borgerhout, Antwerpen-Noord en Deurne-Noord. "Dat zijn vaak ook de armste delen van onze bevolking. Het gaat vaak om allochtone gemeenschappen. Dat is een moeilijke cocktail", zegt De Wever. "Dat is niet om te stigmatiseren, maar het is vaak dat soort omgeving dat een virus bij wijze van spreken graag heeft."

De Antwerpse burgervader roept verder ook iedereen op om zoveel mogelijk de coronamaatregelen te blijven volgen. "Het is zeker noodzakelijk dat de bestaande maatregelen beter worden opgevolgd", zegt hij daarover. "Repressie is een deel van het beleid, maar zal niet het sluitstuk zijn. Het moet echt wel van de burgerplicht komen."

Herbeluister hieronder het hele gesprek in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend