"De wolf komt zonder twijfel terug!"

29 november 2016
Hebben we van een mug een olifant gemaakt door die ene, waarschijnlijke wolf breed uit te smeren in de media? Dirk Draulans is alvast enthousiast over de wolf die stilaan terugkeert.

Een Europees gegeven

Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans is duidelijk: de wolf kómt terug!

"Het is een Europees gegeven. Ook de lynx en de bruine beer zijn aan een opmars bezig. Geen één van de drie plant zich al succesvol voort, maar het zal niet lang meer duren voor we kunnen spreken van een roedel wolven."

Ze komen om te blijven, zegt Draulans. Volgens hem staat de heisa zeker en vast in verhouding met het belang. Want het bewijst dat de mens eindelijk terug in harmonie met zijn omgeving begint te leven: "Eigenlijk heeft de mens lange tijd in harmonie samengeleefd met wilde dieren, tot onze impact op onze omgeving veel te groot werd in de middeleeuwen." Draulans geeft onder andere het sprookje van Roodkapje de schuld voor de slechte reputatie van de wolf.

Modus vivendi

De vraag is maar of we een modus vivendi met de wolf zullen vinden. Met de vos vinden we die ook niet meteen.

"En toch is de vos er. Ik heb er gisteren zelfs nog één gezien. Ik hoor zoveel mensen ook klagen over reeën en herten die schade aanrichten. Wel: de wolf is het perfecte middel daar tegen."

Voor Draulans is de symboolkracht van de wolf niet te onderschatten. Eens te meer omdat het een sociaal dier is, in tegenstelling tot de lynx of de kraanvogel. De emotionele communicatie van de wolf komt ons erg herkenbaar voor. 

Wolven passen zich ook aan. Ze zullen tussen de mensen leven, maar zullen niet zichtbaar zijn. En dat alleen zal een geweldig gevoel geven.

Radio 1 Select