De wolf is terug in Nederland (?)

5 september 2011

In Nederland werd in 1897 voor het laatst een wolf gezien. Toch bestaat de website wolveninnederland.nl, kwestie van het land voor te bereiden op de verwachte komst van wolven: 'We zijn er van overtuigd dat wolven Nederland vanzelf bereiken en misschien wel sneller dan menigeen denkt.'

Misschien is het zelfs al zover. Vorige week op klaarlichte dag probeerde een dier dat 'duidelijk kenmerken vertoonde van een europese wolf' de A12 over te steken in de buurt van Duiven. Voor de duidelijkheid, Duiven is een gemeente in de provincie Gelderland.

Een automobiliste kon foto's van het dier maken met haar telefoon, maar die zijn iets te onduidelijk om met zekerheid te besluiten dat het om een wolf gaat, en niet om een hond die sterk op een wolf lijkt. De foto's zijn voorgelegd aan Duitse wolvenexperts, die na analyse concluderen zij dat het voor 95 procent zeker om een wolf gaat.

Duitsers zijn goed geplaatst om wolven te herkennen, in Duitland leven momenteel elf wolvenroedels en er zijn tien territoria waar solitaire wolven voorkomen.

In ons land is de wolf officieel uitgeroeid door twee kogels uit het geweer van koning Leopold I. Hij schoot de twee laatste af in de Ardennen in 1844. In het begin van de 19de eeuw waren wolven in de buitenwijken van Brussel nog een serieus probleem. In 1815 waren ze bijna allemaal verdwenen.

Lees en beluister ook

Radio 1 Select