De wondere wereld van de wc

3 juni 2019
3 juni, een dikke week na de verkiezingen in ons land en de coalitiegesprekken zijn volop bezig. In India hadden ze de voorbije weken ook verkiezingen en de uitslag daarvan was duidelijk: dat de conservatieve hindoe-nationalistische Modi premier blijft. Hij haalde een grote meerderheid in het parlement met een programma waarin één opvallend thema vooraan stond: toiletten. Premier Modi beloofde in 2014 al dat élk huishouden in zijn land tegen 2019 een eigen toilet zou krijgen.

Julie Hendrickx, auteur van de biografie van Jeanne Devos, en als adoptiekind afkomstig uit India, vertelt waarom in India toiletten zo’n belangrijk verkiezingsthema zijn. In India is "open defecation", "ontlasting in open lucht" nog steeds de gewoonte. Met alle gevolgen vandien: door het gebrek aan hygiëne sterven elk jaar honderdduizenden mensen aan ziektes als tyfus en diarree.

Ward Bogaert brengt een ode aan het toilet. En een historisch overzicht. Want we vergeten al gauw hoe vernuftig onze hedendaagse doorspoel-wc is. Hoe zijn we door de eeuwen heen bij dit ultieme gemak beland?

Wij vluchten er van weg, maar zij spenderen er hun hele dag of avond en gaan neus vooruit, tegen alle weerzin in, de strijd met de spetters aan. Afgelopen weekend stond Alex Agnew op het podium van het sportpaleis. Maar in de catacomben zijn het toiletdames Vicky en Jeanine, die al tien jaar op het podium staan. Herwig Verhovert bracht de avond bij hen door.

In India heeft niet eens iedereen een eigen toilet, maar hier zijn mensen die zeggen: ik ga alleen op mijn eigen wc. Die dichtklappen als ze niet in hun eigen vertrouwde kleinste kamertje zitten. Bijvoorbeeld als ze op reis zijn. Dokter Servaas Bingé legt uit waarom sommigen het niet kunnen, zich ontlasten op een vreemd toilet.

Sommige toiletten hebben zo hun eigen kleine bibliotheekje. Met gepaste toiletliteratuur. Yorick Dupon ging op stap en hoorde bij de collega's wat bij hen op het toilet te lezen valt...

Hoe ziet het toilet van de toekomst eruit? Hoeveel innovatie is er in de wereld van het sanitair nog mogelijk? Er zijn mensen die hun leven wijden aan die materie. Zoals Marian Loth, industrieel ontwerper aan de TU Delft.

Lees ook: