De Wunderkammer van Lieven Vandenhaute

14 juli 2016
© VRT
Vorig jaar deed Lieven Vandenhaute zes zomerse zondagen de deur van zijn Wunderkammer open, waar artiesten en kunstwerken staan opgestapeld die hem getekend, gekneed en gevormd hebben.

We zetten Lievens culturele schatkamer in Podgrond graag terug in de etalage. 

Gerard Reve 

In de schatkamer van Lievens geest is uiteraard een heel bijzonder plekje voorbehouden voor schrijver en dichter Gerard Reve.

 ©Nationaal archief, licensed under the Creative Commons
Wunderkammer Reve

ABBA

Thank you for the music, Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid.

Wunderkammer Abba

Wim Sonneveld

'Als ik zeg: De dorpsjeugd klit wat bij elkaar, dan zegt u toch: In minirok en beatlehaar?'

Wunderkammer Sonneveld

Johann Sebastian Bach

"Er moet een wereld bestaan hebben voor de Triosonate in D, een wereld voor de partita in A mineur, maar hoe zag die wereld eruit?" Zo begint 'De stilte van de wereld voor Bach', een prachtig gedicht van Lars Gustafsson. Lieven kan zich geen wereld zonder Bach inbeelden.
 
Wunderkammer Bach

Cappella Contarelli

Als je ooit in Rome bent moet je naar San Luigi dei Francesi kerk gaan kijken. Daar hangen in de cappella Contarelli drié Caravaggio's. Als je een muntje in een offerblok stopt worden de schilderijen een paar minuten verlicht. Het is de beste belegging ooit.
 
 
Wunderkammer Caravaggio

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare 

De meeste inwoners van Oudenaarde vinden de kapel van het bedevaartsoord van Kerselare van een nooit geziene lelijkheid. Zij dwalen. Voor Lieven is het een van de meest indrukwekkende gebouwen die hij ooit gezien heeft. Dat vond hij als kind al. Dat vindt hij nog steeds.

Kerselarekapel
Wunderkammer Kerselare