De Zaak Astronaut: over een buitenaardse identiteit

21 april 2022
© Tomias Keno
In het project 'Astronaut' komen een roman, een podcast en een muziekalbum samen. Op deze manier vertelt Tomias Keno het verhaal van Astronaut op verschillende manieren en vanuit diverse perspectieven. Daarbij concentreert hij zich vooral op de mensen om Astronaut heen: wat zien zij in hem, en waarom?

De podcast van dit project, 'De Zaak Astronaut' werd vorig jaar genomineerd voor de NTR podcastprijs, dé aanmoedigingsprijs voor jonge makers uit Nederland en België.

De vertelstem leest het geschreven verhaal voor van een aangespoelde man op een van de Nederlandse Waddeneilanden. Hij weigert te praten en kan niet geïdentificeerd worden. Als ziekenhuispersoneel hem pen en papier geeft, krabbelt hij A4’tjes vol gedetailleerde tekeningen van de planeten uit ons zonnestelsel, allemaal wetenschappelijk accuraat. Hij krijgt de bijnaam Astronaut. Het mysterie rondom zijn identiteit gaat viraal en de lokale politie is wanhopig op zoek naar informatie over zijn identiteit. Er komen meer dan vijfhonderd tips binnen. In deze fictiepodcast krijgt een journalist toestemming om mee te lopen met de politie die de tips onderzoeken.

Je hoort de deze podcast in 'Zandman' op 21 april, tussen 22 en 23 uur. Of wanneer het je past, via Radio 1 Select of onze app