De zaak Jonathan Breyne

2 februari 2016
Heeft veldritbelofte Femke Van den Driessche de boel nu belazerd met een ‘sjoemelfiets’ of niet? Haar advocaat hamerde in Hautekiet alvast erg op het vermoeden van onschuld. Ook Sporza-journalist Christophe Vandegoor reageerde. Die moest de laatste dagen veel denken aan de kwestie Jonathan Breyne…

Ken je Jonathan Breyne nog? Hij testte in 2013 positief op clenbuterol in de Ronde van het Taihu-meer, een rittenkoers in China waar hij achtste werd. Na de beschuldiging, ondernam Jonathan een zelfmoordpoging. De fiets was immers zijn passie, en hij leefde er 100 procent voor.

Hij overleefde, nadat in een ziekenhuis in Gent zijn maag werd leeggepompt.

In april 2014 werd hij vrijgesproken door de UCI, die oordeelde dat de positieve dopingplas waarschijnlijk veroorzaakt was door het eten van met clenbuterol vervuild vlees.

 

"Ik ben blij dat ik er nog ben", zo blikte hij later op de feiten terug in Reyers Laat:

 

Sportjournalist Christophe Vandegoor heeft de laatste dagen veel aan de zaak Breyne moeten denken. Hij vindt alvast dat het verhaal van de fiets van de vriend van Femke Van den Driessche "aan zoveel kanten rammelt dat het onwaarschijnlijk is". 

Tegelijkertijd begrijpt hij het allemaal niet goed. Want bij de beloften in het veldrijden voor meisjes is echt niet veel geld te verdienen. "Kleiner kan een sport bijna niet zijn."

Als het verhaal uiteindelijk toch ooit waar blijkt te zijn, is het waarschijnlijk een verhaal van status en van macht. "Mogelijk is 'een bepaalde entourage' hierin meegegaan. Misschien hebben ze dat meisje gedwongen."

(Maar dit is zijn persoonlijke mening. Niet die als journalist)

 

 

Bronnen: Sporza.be en Wikipedia

Foto © VRT