De Zaak Zonnestelsel

28 september 2019
Als je het ons vraagt draaien er negen planeten rond de zon. Met enige moeite kunnen we ze in volgorde opzeggen: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus - nu moeten we even spieken voor de juiste volgorde - Uranus, Neptunus en Pluto. Ja, ook Pluto, wij zijn conservatief in die dingen.

Ja, ja, ja, we weten het. Pluto is afgeschaft. We herinneren ons dat dramatische bericht nog. Het was 2006. Men had beslist dat Pluto werd gedeclasseerd en dat ons zonnestelsel nog maar acht planeten telt. Het was slechts een paar jaar nadat Clyde Tombaugh overleden was, de wetenschapper die Pluto in 1930 ontdekt had. Tombaugh kon de verdedeging van Pluto niet meer op zich nemen. Pluto heet nu "planetoïde nummer 134340". Een planetoïde is iets wat op een planeet lijkt, maar het niet is.

Dit terzijde. Ik herinner u hier maar aan, omdat het einde van de planeet Pluto zo ongeveer het laatste grote sterrenkundige nieuws was over ons eigen zonnestelsel.

Astronomen lijken het liever verderop in het heelal te zoeken. Sterrenkundig nieuws gaat over neutronensterren ver weg, over zwarte gaten en hoe ze te fotograferen, over donkere materie en over exoplaneten. Maar ons eigen zonnestelsel? Door de wetenschap stiefmoederlijk behandeld, is onze indruk.

Het was ook de indruk van Martijn van Calmthout. En hij heeft er wat aan gedaan. Samen met Simon Portegies Zwart heeft hij De Zaak Zonnestelstel geschreven, een boek waarin ons eigen zonnestelsel krijgt waar het recht op heeft: aandacht. 

De Zon, Mercurius, Venus, de Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto zullen zaterdag aan de Interne Keukentafel dus vertegenwoordigd worden door Martijn van Calmthout. Ja, ook Pluto, wij zijn conservatief in die dingen.