De zeven zintuigen

22 december 2018
Tel even mee. Kijken, horen, proeven, ruiken, tasten. We hebben vijf klassieke zintuigen. Boeken met een titel waarin sprake is van een zesde zintuig wantrouwen we bij Interne Keuken. Die staan in de boekenwinkel vaak in de afdeling Esotherie, een afdeling die we mijden. Hoe geraakt de auteur van een boek over zeven zintuigen dan wel in het programma?

Iris Sommer is neurowetenschapper en psychiater. Hersenkundige. Haar boek Zeven zintuigen gaat niet alleen over ogen, oren, neus, tong en huid, aan de klassieke vijf zintuigen voegt ze er nog twee toe: het evenwichtsorgaan en de intuitie.

Wellicht zijn er trouwe Interne Keukenluisteraars die protest willen aantekenen. Niet tegen dat evenwichtsorgaan, maar tegen die intuïtie. Dat neigt naar pseudo-wetenschap, hoor ik u sputteren. Welnee, het is pure hersenwetenschap.

Het zit zo. We kijken niet met onze ogen, we kijken met onze hersenen. Dat geldt ook voor de andere zintuigen. Waarnemen is hersenwerk, we zijn voortdurend bezig om de informatie die de zintuigen ons aanleveren te selecteren en aan te vullen. Onze hersenen combineren nieuwe prikkels met eerder opgedane kennis en proberen een zo goed mogelijke afspiegeling van de wereld om ons heen te creëren. Maar hersenen doen meer dan dat. We proberen te voorspellen hoe de nabije toekomst er zal uitzien. We zijn een diersoort die gespecialiseerd is in de toekomst voorspellen. Dat voorspellen gebeurt op de achtergrond, we zijn er ons niet van bewust. Dat noemt Iris Sommer het intuïtie-zintuig.

Intuïtie is een voorgevoel van wat staat te gebeuren. Dat voorgevoel volgen scheelt een hoop actief denkwerk en twijfel. Intuïtie is feilbaar, net als haar zes collega-zintuigen.

Iris Sommer zit zaterdag aan de Interne Keukentafel. Spits uw gehoororganen.

Radio 1 Select