De zomer van 1976

1 mei 2016
De zomer van 1976
Knack-journalist Stijn Tormans werd geboren in 1976. Het jaar waarin geen einde leek te komen aan de hitte, staat in ons collectieve geheugen gegrift. In zijn boek 'De zomer van 1976' bundelt hij verhalen van mensen die stuk voor stuk iets meemaakten dat hun leven voorgoed veranderde.

Nooit was het zo heet op het oude continent als in de zomer van 1976. De zomer waarin alcohol uit wijn verdampte, water een schaars goed werd en zelfs de paus om regen smeekte.

In 'De zomer van 1976' vertelt Stijn Tormans het trieste verhaal van de mooiste vrouw ter wereld. Maar ook dat van daklozen en presidenten, koorddansers en branieschoppers. Eén ding delen ze: ze beleven allemaal 'hun zomer van 1976', hun season in hell. Sommigen in 1976, anderen pas veel later.

'Veel mensen kijken met zoete nostalgie terug op die legendarische, hete zomer. Maar ik heb de krantenartikels van toen eens bekeken. Het was een rampzomer : een treinongeluk, een heidebrand, ... . Mooie herinneringen stroken niet altijd met de realiteit. Iedereen maakt ooit wel 'een zomer van 1976' mee. Een gebeurtenis waardoor alles anders wordt. In goede of slechte zin.' Daarom is 'De zomer van 1976' een mooie metafoor.'

Stijn Tormans is te gast in de bar.

Meer op polis.be

Radio 1 Select