De zomer van 1996 veranderde ons land voorgoed toen Marc Dutroux gevat werd

13 augustus 2021
Dag op dag 25 jaar geleden daverde ons land op z'n grondvesten: Marc Dutroux, zijn vrouw Michelle Martin en kompaan Michel Lelièvre zijn opgepakt. Dutroux werd vijand nummer 1 toen duidelijk werd welke gruweldaden hij op zijn kerfstok had: ontvoering, gijzeling en verkrachting van zes jonge meisjes, vier van hen vermoordde hij ook.

Er weerklinkt luid protest en een roep om veranderingen. In een witte mars trekken 300.000 mensen door de hoofdstad om de slachtoffers en nabestaanden een hart onder de riem te steken. 

In 1998 gebeurt het ondenkbare: Marc Dutroux ontsnapt uit het gerechtsgebouw van Neufchateau. Na enkele uren wordt hij gevat door een boswachter. Twee ministers nemen ontslag. 8 jaar na hun arrestatie worden Dutroux, zijn vrouw Michelle Martin en zijn kompaan Michel Lelièvre veroordeeld. Dutroux, die levenslang kreeg, is de enige die nu nog in de cel zit. De vierde veroordeelde Michel Nihoul, die werd schuldig bevonden aan mensen- en drugshandel, is intussen overleden.

De zaak joeg een schokgolf van woede en verdriet door ons land. Bekijk hier in vier minuten hoe de zaak-Dutroux nu weer in elkaar zat, met de beklijvende beelden uit de zomer van 1996 en de jaren erna:

Hoe heeft gerechtsjournalist Leo Stoops de zaak-Dutroux beleefd? Luister via Radio 1 Select

Luister ook naar een terugblik in het archief

Luister ook naar Stefaan De Clerck over 25 jaar Marc Dutroux

Bron: vrtnws.be en De ochtend