De zomerhit van 2018 is al bekend: "En niemand beseft dat het helemaal geen vrolijke tekst is"

27 juni 2018
“Bella Ciao” lijkt goed op weg om de zomerhit van 2018 te worden. Het is nochtans een lied met een eerbiedwaardige geschiedenis.

"Bella ciao" is nooit weggeweest, maar duikt nu weer overal op. Bijvoorbeeld in de Netflix-tv-reeks “La casa de papel”.

De oorsprong van het lied ligt in de 19e eeuw. "Bella ciao" werd gezongen door Italiaanse vrouwen die veel te hard op het land moesten werken in de rijstvelden, vertelt wereldmuziekkenner Jeroen Revalk in 'Radio Rusland'. Het was toen al een protestlied, maar met een andere tekst.

Partizanenlied

In de Tweede Wereldoorlog groeide het uit tot het lijflied van de partizanen in het verzet, met een nieuwe tekst. Het werd gezongen tegen de Italiaanse fascisten. In de tekst gaat het over 'liever te sterven in vrijheid als partizaan, dan onder de knoet van de vijand." 

Het klinkt heel vrolijk, maar de tekst zelf is heel serieus.

"Bella ciao" bleek ook populair tijdens de studentenrevoltes in de jaren 60. Op communistische en andere linkse meetings was en is het een klassieker, een hymne voor vrijheid en tegen onderdrukking. Ook grote sterren als Yves Montand, Goran Bregovic of Manu Chao hebben het op plaat gezet. 

In 2012 werd "Bella ciao" de meezinger"Do it now" van de campagne "Sing for the climate" van 11-11-11. Zo'n 50 Vlaamse artiesten zongen mee, onder hen ook Rocco Granata.

De Spaanse rapper Valtònyc tekent voor een nieuwe versie, vertelt Jeroen Revalk. Valtònyc is veroordeeld in z’n land, wegens z’n teksten tegen vorst en vaderland, en gevlucht naar België. Samen met Belgische “wereldmuzikanten” heeft hij zijn "Bella ciao" opgenomen, waarop hij aan het rappen slaat.

In de hitparade is op dit moment "Bella ciao" van DJ Hugel te vinden. Voor wie het graag met een beat heeft.

Beluister het interview met Jeroen Revalk:

Bron: vrtnws.be en 'Radio Rusland'

Lees ook: