De zon je enige beweegreden om naar het Zuiden te verhuizen? "Dat kan heel hard neerkomen"

26 februari 2019
De zon speelt een enorme rol om naar Spanje te verhuizen. Het is met stip de nummer 1 reden om er permanent heen te gaan. Toch is verhuizen naar een zonnig land volgens Annemie Struyf complexer dan louter in de zon gaan wonen.

Annemie Struyf volgt in 'E Viva España' mensen die permanent naar de Spaanse zon verhuizen. Voor velen lijkt dat een droom, maar volgens Struyf is het veel complexer dan louter 'in de zon gaan wonen'. Het is emigreren met alles erop en eraan, het is het achterlaten van vrienden en familie. "De zon schijnt er immers niet het hele jaar door maar ze is een surplus", zegt ze in 'De Wereld van Sofie'.

"Sommige mensen leven wel helemaal op door de zon, ze kunnen niet zonder, ze bloeien open, ook al betekent het dat ze hun kinderen moeten achterlaten" vervolgt Struyf.

"Winter mag nog langer duren"

En toch zijn er mensen die niet van de zon en meer van de kou en extreme temperaturen houden. "Ikzelf heb ook lang in de Dordogne geleefd" zegt Struyf. "Maar voor mij was dat vooral om de stress en de files te ontlopen."

Zelf houdt Struyf van de wisselende seizoenen. "Ik geniet nu heel erg van de zon maar zou ook graag hebben dat de winter nog een stukje langer blijft duren."

Bekijk het integrale gesprek:

Lees ook: