"De zorgsector moet worden afgesteld op verschillende groepen mensen"

24 november 2016
Het Belang van Limburg kopte met het cijfer dat er welgeteld één moslim in een Limburgs rusthuis te vinden is. De drempel is te hoog volgens een deskundige die in de krant aan het woord werd gelaten en de traditie zorgt ervoor dat moslims door de familie verzorgd worden. Saloua Berdai is het daar niet mee eens.

Het verhaal is veel complexer en genuanceerder volgens Saloua Berdai van de Erasmus Hogeschool Brussel. Binnen de religie zijn er inderdaad wel waarden die er voor zorgen dat mensen geïnspireerd geraken om voor hun ouderen te zorgen maar de realiteit leert dat als de zorg moeilijker wordt, men op zoek gaat naar professionele alternatieven. 

Men doet vaak geen beroep op rusthuizen omdat die volgens hen niet voldoet aan de behoeften van de ouderen.

Saloua Berdai vindt het verkeerd om deze discussie onder integratie te steken. Het gaat volgens haar eerder over behoeften van een groep mensen die steeds groter wordt, net zoals holebi's ook andere behoeften hebben. De zorgsector moet afgesteld worden op verschillende groepen mensen. Volgens Berdai schiet de zorgsector tekort op het vlak van humane zorg, terwijl ze zorgtechnisch net wel weer heel goed scoort.