De zwam van de week

19 juni 2019
Als landlord van z’n eigen werkplek aan z’n vijver spreekt het voor zich dat Tomas De Soete een jongen van de natuur is. Dauwtrappen, wildplukken, paddenlikken, hij doet het allemaal even graag. Zo plukt hij ook wekelijks een zwam of een ander bijzonder gewas dat hij aan z’n gasten voorlegt om te raden wat het is. En zoals steeds kan hij het niet laten om z’n pluksels ook te proeven met een reeks mooie maar ook ronduit helse “audiotrips” als gevolg.

Praeses Clipeum et Amicus Xenophobus Pipo Ridiculum

Praeses Clipeum et Amicus Xenophobus Pipo Ridiculum

Zwam uit de familie Fanaticus Flandriae. Erg jonge maar zeer verwaande zwam die fanatiek op het eigen territorium is gesteld. Hem aanhoren alleen al is ontzettend giftig. En bij het uitspreken van de naam verschijnen meteeen al twee nieuwe Pipo Ridiculi. Opletten dus.

Brittaniarum Regnum Unionis Fanaticus Ridiculum

Brittaniarum Regnum Unionis Fanaticus Ridiculum

Van de familie van de Euro Unio Exitus. Een nogal zure boleet met een opmerkelijke hoed die aan een verwaaide hooimijt doet denken. Tot voor kort was het een zwammensoort die nauw verbonden was met andere zwammensoorten in Europa.

Kleine school wilde Wauwelaars

Kleine school Wilde Wauwelaars

Uitzonderlijk geen zwam, maar een kleine school gladde alen: Ze willen niets liever dan dat je hen er uit kiest. Er zijn schaarse momenten dat ze in een school lijken samen te werken, maar meestal zwemmen ze tegen elkaar op.

Diurnarius Collegam Radio Unum Semper Curiosum

Diurnarius Collegam Radio Unum Semper Curiosum

In de volksmond ook wel het “vastbijtertje”. Een “goeie” parasiet die zich vastzet op nutteloze planten. Als de semper curiosum merkt dat ergens de biodiversiteit onder druk komt te staan dan hecht hij zich vast en blijft hij, weliswaar heel rustig en vriendelijk, dat gedrag in vraag stellen.

Princeps Uagos Regis Alberti Artixef Charta Mache Laetus

Princeps uagos Regis Alberti artixef charta Mache laetus

Het zwarte schaap van de familie de Blauwzwammigen. Ze heeft een opmerkelijk hoed, een stuk is zwart, maar dan is er ook een gele en een rode strook. De vorm lijkt dan weer op een prinsessenkroon van papier maché.

Lambus Bambus Vitae Cantus Est

Lambus bambus vitae cantus est

Uitzonderlijk geen zwam maar een ontroerend mooi bloempje met een veel te korte bloeitijd. De Lambus Bambus komt erg weinig voor en is daardoor terecht zeer geliefd bij een groot publiek.

Fungus Avem Insanus Tabula Moron of de gekke vogel

Fungus Avem Insanus tabula moron

Een speciaal ontworpen zwam die, zoals vaker bij synthetische zwammen, ook dient om je geest af te leiden, te verlichten, om je op artificiële wijze beter te laten voelen bij een vervelende situatie. Zeer specifiek in dit geval: langdurige verkeersellende.

Marcus Praeses hyacinthum pes pila opulentos of de kleine dikke zweetboleet

De kleine dikke zweetboleet

Herkenbaar aan z’n paars hoedje ook al had ie amper een jaar geleden nog een rood wit hoedje. De kleine zweterige zwam is jaren nuttig is geweest in de farma industrie. En hij wordt wel eens benijt om z’n extreem dikke en goedgevulde beurs. Hij komt de jongste jaren vooral voor langs grasvelden van 100 bij 64 meter en gedijt goed in de omgeving van calciumlijnen en bengaals vuur….

Lees ook: