De Zwarte Lijst van de LageLandenLijst

16 oktober 2020
Nog één week en het is weer tijd voor de LageLandenlijst hier op Radio 1! De eerste stemronde is officieel afgesloten, vanaf woensdag kan je stemmen op de top 10. Het is maar te hopen dat je goed nagedacht hebt over je ingezonden top 3, en dat je hebt afgewogen of jouw drie favorieten anno 2020 nog wel door de beugel kunnen. Want misschien belanden ze wel op onze ‘Zwarte lijst van de LageLandenLijst’.

De hele week al in de aanloop naar de Lage Landen Lijst houden we bij Byloo Nederlandstalige liedjes tegen het licht waarover anno 2020 inhoudelijke bezwaren te maken zijn. Nummers die met het klimmen der jaren de voeling met onze veranderende waarden en normen misschien een beetje verloren zijn.

Korneel De Clercq weet welke nummers er op de Zwarte Lijst moeten. Beluister hieronder aflevering 1: seksisme. 

Beluister hieronder aflevering 2: Korneel De Clercq zet nummers in het thema racisme op de Zwarte Lijst:

We hebben nu al seksisme en racisme gehad, maar er zijn ook nummers die in hun geheel niet meer helemaal stroken met de politiek hypercorrecte tijden waarin we leven. Dat laatste kan ook gezegd worden van het oevre van de Antwerpse popkenner en gevierde volksheld Clement Peerens. Er zijn weinig bevolkingsgroepen die Clement Peerens niét brutaal op de tenen heeft getrapt, tegen de schenen heeft geschopt of anderszins geschoffeerd of beledigd.

Hoe kijkt Clement Peerens daar zélf tegenaan? Is ook HIJ woke geworden en tot inkeer gekomen over al die nodeloos kwetsende teksten? Of heeft hij daar allemaal geen boodschap aan?

We vroegen het hem gewoon zelf.

In deze aflevering heeft Korneel het ook over een leuk thema: seks met minderjarigen! 

In de laatste aflevering geen Zwarte ljist van Korneel, maar wel nummers die volgens hem net in de LageLandenLijst moéten terechtgekomen. Ware het niet dat ze misschien wel op de Zwarte lijst van de rest van onze muziekredactie staan?