Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

De Zwitserse Garde, mooi op vakantiefoto's uit Rome, maar ze zijn met steeds minder

ma 6 mei - 4:58

Met hun kleurrijk gestreepte gala-uniform en hun helm met rode veren zijn ze in trek bij fotograferende toeristen in Rome. Maar de soldaten van de beroemde Zwitserse Garde zijn met steeds minder. Tijdens een plechtige ceremonie legden slechts 23 nieuwe rekruten de eed af.
© Belga (Eric Lalmand)

De Zwitserse Garde, verantwoordelijk voor de veiligheid van de paus in het Vaticaan, is het kleinste en oudste leger ter wereld. Het werd opgericht in 1506, ten tijde van paus Julius II. Zo'n 150 mannen werden van over de Alpen naar het territorium van de paus gehaald om hem te verdedigen tijdens de zogenoemde Sacco di Roma, toen de troepen van keizer Karel V plunderend door de stad trokken. Als dank voor hun bescherming mochten de Zwitserse soldaten in het Vaticaan blijven. Zo is de traditie van de Zwitserse Garde ontstaan. 

Vandaag moeten kandidaten voor het leger van de paus Zwitserse mannen zijn van minstens 1,74 meter groot, ongehuwd en katholiek. Zij moeten minstens twee jaar in dienst blijven. Langer blijven stelt de soldaten in staat om de hiërarchische ladder te beklimmen en het te schoppen tot officier, korporaal of misschien zelfs tot commandant, de hoogste in rang.

Vorig jaar had paus Franciscus nog plannen om de slagkracht van de Zwitserse Garde op te voeren van 110 naar 135 manschappen. Maar dat is wellicht wishful thinking, want de voorbije jaren dienen zich telkens minder nieuwe rekruten aan. Twee jaar geleden waren er dat nog 40, vorig jaar 32, en dit jaar voelen nog 23 jonge Zwitserse mannen zich geroepen om het kleine leger te versterken.

Hoeveel verdient een soldaat van de Zwitserse Garde?

De verklaring voor de sterk verminderde populariteit van de job moet vooral worden gezocht in de gunstige conjunctuur in Zwitserland. Al is de economische positie van soldaten van de Zwitserse Garde weliswaar niet geheel ongunstig, zegt Vaticaankenner Tom Zwaenepoel in 'De Wereld Vandaag'.

"Hoeveel ze precies betaald krijgen is moeilijk te achterhalen, maar dat zou toch een kleine 1.200 euro per maand zijn. Daarenbovenop hebben ze een aantal voordelen. Zo moeten ze niet betalen voor een woning, en kunnen ze boodschappen doen in de Vaticaanse supermarkten, waar ze geen btw betalen". Nog een voordeel, dat echter vooral in voorbije decennia gold, was dat een functie bij de Zwitserse Garde bij terugkeer in het vaderland wel uitzicht bood op promotie bij de staatsveiligheid, politie of justitie. 

Maar al die zaken wegen toch niet zwaar genoeg om jonge mannen vandaag nog met velen te doen kiezen voor de Zwitserse Garde. Er zijn immers genoeg andere interessante opties in het thuisland, waar de economie het goed doet. 

Lid zijn van de Zwitserse Garde betekent ook vroom zijn

"Bovendien betekent lid zijn van het leger van de paus ook dat je heel vroom moet zijn", zegt Zwaenepoel ook. "Dat je bereid moet zijn om je te verdiepen op geestelijk, religieus vlak. In een geseculariseerde wereld is dat niet meer vanzelfsprekend." 

Om kandidaten alsnog over de streep te halen, heeft paus Franciscus de strenge voorschriften onlangs wel wat gemilderd. Zo maakte hij het mogelijk dat Gardisten die vijf jaar in dienst zijn, mogen trouwen. Ook zal de kazerne een renovatie ondergaan om de soldaten een eigen kamer te kunnen geven.

Beluister het gesprek met Tom Zwaenepoel uit 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet